Ukraina köök on palju enamat kui borš ja Kiievi kotletid
Ukraina köök on mõeldamatu ilma Kiievi kotlettide, ukraina borši ja okroškata. Täna, võrreldes seda oma maitse-eelistustega, võime öelda, et ukraina toidud on rikkalikult maitsestatud, eriti küüslauguga, ning neis on ühendatud esmapilgul isegi sobimatud koostisosad, nagu kurk ja kalja. Kutsume teid sukelduma tõelise ukraina köögi võludesse ja leidma oma köögis midagi uut. Selles artiklis tutvustame populaarsemaid retsepte, seega soovitame enne lugemist süüa.
Ukraina köök – juba tuttavad ja uued maitsed
Tõelised ukraina köögi traditsioonid on jõudnud tänapäeva maailma väga ammusest ajast. Sellised ukraina toidud, mida saame nüüd maitsta, on kujunenud sajandite jooksul. Palju on muutunud – toitude koostis, välimus ja isegi serveerimine. Mõned delikatessid on populaarsust kogunud, unustatud ja nende asemele on tulnud uued. Suurt mõju ukraina köögi kujunemisele avaldasid ka naaberriigid, kliimatingimused ja pinnase viljakus. Puuduvad koostisosad asendati olemasolevate koostisosadega, nii et pole üllatav, et tänapäeva traditsioonilised toidud erinevad oma eelkäijatest.
Mõned toidud on siiani legendidega seotud. Öeldakse, et noored neiud peavad õppima valmistama ukraina borši enne abiellumist. Arvatakse, et see retsept sündis rändavate kasakate käes. Iga kord, kui nad ajutise laagri püstitasid, keetsid nad supi sellest, mis ümberringi kasvas – algul olid need peedid ja tomatid, hiljem lisati samasse potti porgandeid, küüslauku, kapsaid ja kui võimalik, ka liha. Kõik keedeti ühes potis korraga. Väidetavalt koosnes see roog 30 koostisosast! Alles hiljem tekkis teatud borši valmistamise kord ja lõpuks stabiliseerus toodete kogus ja arv.
Ka tänapäeva taldrikutele on jõudnud mitme sajandi tagused soolatud seapekid. Rändajad, püüdes toitu võimalikult kaua rikkumata hoida, hakkasid seda soolama. Proovides mõistsid nad, et seda võib süüa isegi töötlemata. Hiljem kasutati seda delikatessi ka teistes roogades, näiteks juba mainitud boršis. Täna võib ukraina kööki vaadates kohe öelda – kõike on palju ja kõik on väga toitainerikas.
Kiievi kotletid on kindlalt menüüs tipus
Kiievi kotletid
Kiievi kotletid on üks ukraina köögi visiitkaarte. Sageli võib neid leida mitte ainult toidupoodides, vaid ka kohvikutes ja restoranides. Tänapäeval on Kiievi kotletid kohandatud moderniseeruvale maailmale, seega võib leida ka mitte nii traditsioonilisi, kuid maitsele mitte halvasti mõjuvaid koostisosi. Kuidas aga valmistada tõelisi ukraina kotlette, esitame allpool.
Teil on vaja:
- kahe suurt kanarinnafileed (umbes 500 g)
- 3 muna
- pakki võid
- riivsaia
- värskeid tilli
- õli
- soola
- pipart
Valmistamine
Lõigake kanarinnad pooleks, katke küpsetuskilega ja kloppige nii nagu klopite liha karbonadiks. Valmistage või: jagage kogu tükk neljaks võrdseks osaks, puistake üle soola, pipra ja rohke tilliga. Märjal lõikelaual asetage üks klopitud filee, puistake sellele soola ja pipart. Asetage ettevalmistatud võitükk filee servale ja keerake see filee sisse. Tehke seda ülejäänud kanaga. Ühes kausis kloppige munad, teise pange riivsai. Kastke valmistatud rullid munasegusse ja katke neid rikkalikult riivsaias. Korrake seda iga rulliga kolm korda. Vormitud kotletid praege 200 kraadini kuumutatud õlis umbes 10 minutit, kuni need on ilusasti pruunistunud. Võtke kotletid õlist välja ja asetage küpsetusnõusse ning küpsetage neid veel 10 minutit 200 kraadi juures ahjus. Serveeri kartulipudru ja keedetud hernestega.
Ukraina boršid on viimasel ajal eriti populaarsed
Ukraina borš Ilmselt on paljudes leedu kodudes aeg-ajalt auravad kuumad ukraina boršid. Tõsi, sageli on need erinevate lisanditega maitsestatud, seega ei meenuta alati tõelisi, traditsioonilisi ukraina borše. Kui soovite valmistada ehtsat ukraina rooga, tehke järgmist:
Teil on vaja:
- 250 g veiseliha
- 250 g sealiha
- 150 g kapsast
- 100 g kartulit
- üht peeti
- väikest porgandit
- väikest sibulat
- 0,5 paprikat
- veidi tomatikastet
- õli
- soola
- pipart
- loorberilehti
Valmistamine:
Lõigake liha kuubikuteks ja asetage sügavasse potti 2 l külma veega. Keetke umbes 2 tundi. Kooritud peedid riivige või lõigake ribadeks. Asetage kuumutatud pannile õliga, hautage umbes 10 minutit, segage tomatikastmega ja hautage sama kaua. Kaks tundi keedetud liha koos puljongiga lisage õhukesteks ribadeks lõigatud kapsas, ribadeks või kuubikuteks lõigatud kartul ja keetke, kuni need on pehmed. Eraldi pannil praadige õlis ribadeks lõigatud porgand ja poolrõngasteks lõigatud sibul. Praetud köögiviljad ja ribadeks lõigatud paprika, eelnevalt tomatikastmega praetud peet, pange potti ja keetke veel 10 minutit. Maitsestage borš loorberilehtede, soola ja pipraga. Serveeri hapukoore ja küüslauguvõiga määritud pärmileibadega.
Ukraina külmsupp – veel avastamata ukraina köök
Ukraina külmsupp
Kuidas kõlavad köögiviljad, riivitud keeduvorst, marineeritud kurgid, munad ja magus kalja ühes roas? Arvate, et see on sobimatu? Vastupidi – see on tõeline traditsioonilise ukraina köögi delikatess, eriti suvel, kuna “Okroška” supp serveeritakse külmana.
Teil on vaja:
- 4 keskmise suurusega kurki
- 3 peotäit rediseid
- liha (sobib keedetud veiseliha, sink, suitsuvorst või isegi doktorivorst)
- 3 keedetud muna
- 4 keedetud kartulit
- 1,5 l leivakalja
- punt rohelise sibula varsi
- punt tilli
- sinepit
- soola
Valmistamine:
Kõik köögiviljad ja liha tükeldage peeneks, asetage kaussi. Valage peale leivakalja, lisage soola, veidi sinepit. Serveeri kaussides kartulite ja neljaks lõigatud munadega. Võib maitsestada hapukoorega.
Teised ukraina toidud
Kartulipannkoogid, pelmeenid, kapsarullid, maisipuder peekoniga, lihatarretis, kohupiimapannkoogid, täidetud pannkoogid, vorstikesed, seapekk kartulitega – ukraina köögi avastamata klassika. Sageli seostatakse neid maitseid ka leedu köögiga, kuna need on juba ammu harjumuspärased. Ukraina roogasid ei tohiks segamini ajada vene köögi hõrgutistega. Võib öelda, et selle riigi taldrikutel auravad väga toitvad ja palju koostisosi vajavad toidud. Kunagi keedeti ukraina borši isegi 30 erineva koostisosaga! Ja see viitab ainult ühele – see on toitev ja toitev.
Täiendage oma lauda uute maitsetega
Vahel võib sama toidu söömine ja valmistamine muutuda igavaks, seega julgustame teid oma köögis katsetama. Avastage ukraina köök oma kodus, rõõmustage oma sõpru, lähedasi või peret uute elamustega. Maitsete otsingute inspireerimiseks võib aidata uus professionaalne pann või potikomplekt – lõppude lõpuks on toidu valmistamine kõigi vajalike tööriistade olemasolul palju meeldivam! Maitsvat avastamist!
Kommentaarid puuduvad