Leedu köök – uued maitsed koos traditsioonidega

Leedu köök – uued maitsed koos traditsioonidega
2024-06-10 18:13

Leedu köök ja selle traditsioonid on aastate jooksul oluliselt muutunud. Isegi samal ajaperioodil sõid eri sotsiaalsetest kihtidest inimesed erinevat toitu, erinevalt aadlikest. Lisaks olid toidud ka erinevates piirkondades pisut erinevad. Kuigi nii trükistes kui ka internetis leidub palju erinevate piirkondade retsepte, saavad nii žemaičiai valmistada Aukštaitija toite kui ka aukštaičiai žemaičiai toite, kuid seda ei tehta kaugeltki igas köögis. Rõõm on see, et vähemalt spetsialiseeritud restoranid või maaturismi ettevõtjad kasutavad seda sageli avastamata aarete varasalve.

Leedu köögi ajalugu ja vanad traditsioonid

Leedu Köögi Ajalugu

Räägime veidi Leedu köögi ajaloost. Nagu juba mainitud, sõid mõisnikud ja talupojad mitusada aastat tagasi erinevat toitu. Kui meie põllumeestest esivanemad said küllastatud lihtsate, kuid toitvate roogadega, siis aadlike taldrikutel ilutsesid mitte ainult peened Leedu köögi, vaid ka kogu maailma toidud. Erinevates kirjalikes allikates leidub lugusid aadlike pidusöökidest, kus ohtralt voolas mett ja lauad olid lookas hõrgutistest. Seetõttu võib öelda, et leedulased on olnud külalislahked juba ammusest ajast.

Aadlikud ja Aadrilised Toidud

Leedu suurvürstid ja teised aadlikud suhtlesid palju ja sõlmisid abielusid kogu Euroopa aadlike perekondadega, seega pole üllatav, et nende taldrikutel leidus ka kõige keerukamaid roogasid. Allikad kinnitavad, et eriti rikkalik oli Radvilade perekonna köök. Nende roogade valmistamisel kasutati mitte ainult Leedus kasvatatud teravilja, kapsaid, porgandeid, peete ja naereid, vaid ka välismaiseid hõrgutisi – riisi ja eksootilisi vürtse nagu ingver ja kaneel. Aadlite kuninglikke roogi valmistati lähikonnas kütitud tauridest, hirvedest, kitsedest, metssigadest, jänestest, hanedest, tuvidest, rästikutest ja teistest tänapäeva Leedu köögis kujuteldamatutest loomadest ja lindudest.

Talupoegade Köögi Lihtsus ja Sõidud

Möödunud sajandite jooksul ühinesid nii valitsejate kui ka talupoegade köögid üheks Leedu köögiks. Loomulikult on erinevates Leedu nurkades endiselt olemas erinevalt valmistatud või ainulaadsed road, kuid nüüd ei paljasta need enam sööjate sotsiaalset staatust. Aukštaičiai on alati tuntud olnud jahutoodete poolest. Nende köökides lõhnas tihti erinevate täidistega pannkookide, pelmeenide, pelmeenide, piimasuppide, köögiviljasuppide või õllesuppide, sõõrikute ja žagarėliai järele. Aukštaičiai oskasid hästi valmistada õlut ja marja- või õunaveini.

Dzūkai ja Seente Kuningriik

Samal ajal keetsid ja praadisid dzūkai seene suppe ja hautisi, marineerisid, hapendasid seeni ja täitsid nendega pirukaid ning pelmeene. Tõsi on, et dzūkide piirkonnas valitsesid seened. Lisaks olid dzūkai tõelised kuivatatud toodete ja koduse alkoholi meistrid.

Suvalkija ja Žemaitija Köök

Suvalkija piirkonnas valitses tõeline lihatoodete kunst – skilandžiai, suitsuvorstid, sink. Nende toodete kõrvale pakkusid suvalkiečiai sageli kodust mustsõstraveini. Žemaitija kööki ei kujutaks ilmselt siiani ette ilma kastinise ja keedetud kartuliteta. Lisaks sellele ainulaadsele roale lõhnas nende köögis maitsvalt erinevate hautatud liharoogade järele ning magusate pirukate järele marjade, puuviljade ja moosidega.

Leedu köök ja uued suundumused

Aastate jooksul on Leedu köök rikastunud uute maitsetega, mis esmapilgul tunduvad raskesti sobitatavad, ning juba traditsioonilisteks muutunud toidud on muutumas ja moderniseerumas. Tänapäeva köögis väheneb rasva hulk, esteetiline välimus taldrikul muutub kaunimaks, cepelinidele lisatakse uusi kastmeid, täidiseid või vorme muudetakse, liha küpsetatakse grillil. Sageli lisanduvad juba traditsioonilisteks muutunud roogadele uued maitsed ning Leedu köök ühendatakse Euroopa köögiga.

Populaarseimad Leedu toidud

Siiski, hoolimata sajandite möödumisest, ei anna mõned traditsioonilisteks muutunud toidud oma kohta keerukatele uuendustele. Mitte ainult leedulased, vaid ka meie külalised naudivad raskete cepelinide, täidetud kapsarullide, kastinise või oma värviga võõraid hirmutavate šaltibarščių söömist. Allpool on toodud mõned erinevate piirkondade Leedu toidud, et saaksite neid uuesti avastada.

Šaltibarščiai – Leedu köögi suve uhkus

Šaltibarščiai

Te vajate:

  • 1 l šaltibarščiai keefirit (või piima)
  • 500 g konserveeritud riivitud peeti
  • 2 keedetud muna
  • 1 keskmise suurusega kurk
  • punt rohelist sibulat
  • värsket tilli
  • soola
  • jahvatatud pipart

Valmistamine:

Vala kaussi keefir (või piim), marineeritud peet, lisa kuubikuteks lõigatud kurgid, veidi hakitud rohelist sibulat ja tilli. Keedetud munad koori, lõika väikesteks kuubikuteks ja lisa segusse. Lisa veidi soola ja pipart. Sega läbi. Šaltibarščiai võib serveerida praetud kartulite või kartulipüreega.

Cepelinai – Leedu toitude kuningad

Cepelinai

Te vajate:

  • 4 kg kartuleid
  • 500 g seahakkliha (võib segada veiselihaga)
  • 300 g hapukoort
  • 100 g suitsupeekonit
  • 1 suur sibul
  • 1 sl soola
  • jahvatatud pipart

Valmistamine:

Keeda neli keskmise suurusega kartulit ja purusta need. Ülejäänud kartulid riivi peeneks ja pigista neist vedelik välja. Jäta vedelik settima. Riivitud kartulid ja settest saadud tärklis pane kaussi, lisa umbes teelusikatäis soola ja sõtku läbi. Eraldi kausis lisa hakklihale osa peeneks hakitud sibulat, veidi soola ja pipart. Suures potis pane umbes pool selle mahust vett, lisa supilusikatäis soola ja lase keema tõusta. Kuni vesi keema läheb, vormi cepelinai. Vormista käte vahel kartulisegust pannkook, pane keskele suur teelusikatäis hakkliha. Suru ääred kokku, veereta käte vahel, et kartul hästi ümber hakkliha hoiaks. Pane valmistatud cepelinai keevasse vette. Kui poti sisu keema tõuseb, keeda umbes pool tundi. Valmista kaste: suitsupeekon lõika peeneks, pane pannile. Lisa ka ülejäänud hakitud sibul ja prae läbi. Võid lisada veidi jahvatatud pipart. Serveeri cepelinai kastmega ja/või hapukoorega.

Lietiniai blynai – mis hommikusöök ilma nendeta?

Lietiniai blynai

Te vajate:

  • 2 muna
  • 200 ml piima
  • 80 g nisujahu
  • 1 sl võid
  • 5 sl suhkrut
  • õli

Valmistamine:

Klopi kausis munad, lisa sulatatud või, piim, sega juurde üks supilusikatäis suhkrut. Klopi korralikult läbi. Sega juurde jahu. Kuumuta pann õliga ja vala ettevalmistatud segu pannile. Jaota see ühtlaselt üle kogu panni ja prae pannkook mõlemalt poolt kuldpruuniks. Nii valmista kõik pannkoogid. Serveeri koduse moosiga.

Pärmipannkoogid – vastlapäeva traditsioon, kuid armastatud aastaringselt

Pärmipannkoogid

Te vajate:

  • 25 g värskeid pärmi (või 8–9 g kuivi pärmi)
  • 3 sl suhkrut
  • 0,5 l piima
  • 2 suurt muna
  • soola
  • jahu

Valmistamine:

Sega pärm suhkru sisse. Eraldi kausis klopi munad, piim ja ülejäänud kaks supilusikatäit suhkrut. Lisa pärm. Sega jahu juurde, kuni tainas meenutab hapukoore paksust. Jäta tainas vähemalt pooleks tunniks kerkima. Kerkinud tainast tõsta lusikaga kuumale õliga pannile. Prae mõlemalt poolt kuni kuldpruunini. Soovi korral lisa taignale rosinaid, mooniseemneid või muid soovitud koostisosi. Serveeri moosi, suhkru-hapukoore kastmega.

Kapsarullid – mitte ainult traditsioonilised

Kapsarullid

Niinimetatud “Laiskade kapsarullide” jaoks vajate:

  • üht väikest kapsast
  • 2 porgandit
  • 1 paprikat
  • 1 tomatit
  • 1 porrut
  • 1 keskmist sibulat
  • 500 g soovitud liha hakkliha
  • 1 muna
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 klaasi pikateralist riisi
  • 1 tl tomatipastat
  • 25 g võid
  • jahvatatud musta pipart
  • jahvatatud vürtsipipart
  • soola
  • värsket tilli

Valmistamine:

Keeda riisid poolpehmeks (umbes pooleks ajaks, mis on pakendil märgitud). Kuumuta pannil veidi õli ja prae peeneks hakitud sibulat. Lisa kaussi hakkliha, sega keedetud ja jahtunud riiside, praetud sibula ja hakitud küüslauguga, lisa muna, soola ja pipart. Sega korralikult ja vormi segust väiksed pallid. Lõika kapsas, porgandid, porru, paprika ja kooritud tomat. Aseta suur pott pliidile. Sulata võid, lisa porru ja pool porganditest ning prae paar minutit. Lisa hakitud kapsas, ülejäänud porgandid, paprika, soola, pipart ja kata veega. Hauta umbes 7–10 minutit. Lõpuks lisa kapsarullide pallid, hakitud tomatid ja hauta veel umbes 15–20 minutit. Lõpuks lisa veidi tomatipastat, hakitud tilli ja hauta veel mõni minut.

Leedu köök ja grillitud steigid

Tänapäeva Leedu kööki ei kujuta ette ilma grillitud steikide ja šašlõkita. Kuigi nende toitude päritolumaa pole Leedu, on kohalikud neid nii armastanud, et vähesed leiavad suvel võimaluse šašlõkki küpsetada. Kahjuks ei piisa selleks lihtsast potist – iga leedulase suvilas on suveks hädavajalikud grillid, kazaanid, tanduurid või šašlõkigrillid.

Vähem populaarsed Leedu toidud

Cepelinide, šaltibarščiai, kastinise ja kapsarullide kõrval unustame tihti vähem populaarseid, kuid Leedu kööki kuuluvaid toite või maitsekooslusi. Mõnikord ei tule meeldegi, et peaksime uhkust tundma oma musta rukkileiva üle, mida on välismaal nii raske leida, tavalise, kuid unustatud valge kohupiimajuustu üle, mis võib olla nii magus kui ka soolane, nii kuivatatud kui ka suitsutatud. Kas mäletate veel lapsepõlve kurke meega, mustikaid piimaga, valget kohupiimajuustu moosiga? Nende üle peaksime samuti uhkust tundma, nagu hapukapsaste jõhvikatega või köömnetega leiva üle, kuna need on sama Leedu toidud kui šaltibarščiai või cepelinai.

Leedu toidud toovad kokku pere ja külalised

Leedu toidud toovad inimesi kokku. Teades, et leedulased on külalislahke rahvas, pole üllatav, et toidud võivad tuua kokku naabreid, kaua nägemata tuttavaid, sõpru, sugulasi või kogu pere. Enamasti kohtume sõpradega hubases restoranis või kohvikus, kus sageli valime meile omaseid Leedu toite. Need annavad meie kohtumistele hubasust, vana traditsioonilist lõhna, võib-olla tekitavad nostalgilisi tundeid või äratavad mälestusi. Kui kohtume vanaema juures kodus, mis meid uksel ootab? Cepelinide või vanaema kugeli lõhn. Paljudele lapsepõlve meelde tuletavad lõhnad ja maitsed lõdvestavad, lasevad nautida hetke ja luua uusi mälestusi. Ja mälestusi loovate toitude valmistamine on palju lihtsam, kui teil on olemas vajalikud köögitarvikud. Lisaks võivad uued roostevabast terasest potikomplektid mitte ainult muuta kogu toiduvalmistamise protsessi lihtsamaks, vaid ka inspireerida.

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kasutame küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust meie veebisaidil. Seda saiti sirvides nõustute meie tingimuste ja privaatsusega
EsialgneProfiil
Otsing
Üles