Türgi köök – puhkuselõhn teie kodus

Türgi köök – puhkuselõhn teie kodus
2024-06-11 12:09

Türgi köök – võib-olla maailma suurim köök. See on kujunenud aastatuhandete jooksul, mõjutatuna teiste rahvaste vallutustest, eriti Balkani riikide vastastest võitlustest ja islami omaksvõtmisest. Türgi köögil, erinevalt Leedu köögist, ei ole mõnda eriti tuntud rooga. Mõned arvavad, et Türgi road algavad kebabiga, kuid see, mida me kutsume kebabiks ja mida peavad türklased kebabiks, erineb oluliselt. Türgi köök paistab silma värvide ja maitsete rohkusega.

Türgi köök on paljudele puhkajatele tuttav

Türgi köök üllatab sageli oma sügavate traditsioonide ja suure toiduroogade valikuga. See sobib nii liha- kui ka köögiviljade armastajatele. Rannikualadel on toidud valdavalt kalast ja mereandidest, veidi sügavamal riigi sisemuses valmistatakse Türgi toidud peamiselt köögiviljadest. Nende lemmikliha on lambaliha, kana ja veiseliha. Eripäraks on see, et Türgi köögis kasutatakse tõepoolest väga vähe maitseaineid ja liha grillitakse või pannakse vardasse, et tuua esile koostisosade võimalikult loomulik maitse. Türgi maitseaineid ei ole palju. Kõige sagedamini võib köökides leida kuivatatud tüümiani, piparmünti, köömneid, paprikat ja pipart. Toitude maitsestamiseks kasutatakse palju õli või võid; siin armastatakse eriti valget leiba, lavaši ja erinevaid valgest jahust küpsetisi.

Türgis peetakse päeva tähtsaimaks osaks hommikusööki (kahvaltı). Kui leedulased kipuvad külalisi õhtusöögile kutsuma, siis türklased kutsuvad neid hommikusöögile. See on aeg, mil kogu pere ja sõbrad istuvad ühe laua taha ja naudivad üksteise seltskonda. Nädalavahetustel võib hommikusöök kesta kuni mitu tundi! Selle ajal nautlevad nad mitmesuguseid juustusorte, oliive, köögivilju, erinevaid pirukaid, moose, munaroogasid. Muidugi ei kujutata Türgi hommikusööki ette ilma paljude tassideta teest, ja see lõpetatakse tugeva kohviga. Lõunaks ja õhtusöögiks valivad türklased sageli erinevaid suppe, liha- või köögiviljahautisi. Liharoogade kõrvale serveeritakse tavaliselt salateid, riisi, nisupuder, kikerherneid ja muid teravilju. Kui hommikusöök oli toitev, siis sageli piirdub lõunaajal kohalik lihtsalt hooajaliste puuviljade või marjadega ja jätab lõuna vahele.

Populaarsemad Türgi toidud

Türgis ei ole välismaa köögi toidud eriti populaarsed. Seetõttu on ka kohalik köök, kuigi moderniseeruv, siiski oma traditsioone säilitav ja harva täiendatud naaberriikide või regioonide toitude või nende variatsioonidega. Kuulsuse poolest ei ületa miski ilmselt kebabi, kuid siin on mitte ainult kohalike, vaid ka külaliste seas võrdselt armastatud supid, köögivilja- või lihahautised, suupisted ja muidugi magustoidud. Türgi köök on tõesti rikkalik kondiitritoodete poolest. Türgi magustoidud on väga magusad ja toitvad, nii et need meelitavad isegi kõige nõudlikumaid magusasõpru. Esitame teile mõned populaarsemate ja kõrgelt hinnatud roogade retseptid.

● Kebab kodustes tingimustes

Kebab

Türgi kebab erineb Eestis valmistatavast kebabist. Türgis on kebab üldine nimetus, mis tähendab grillitud liha. See, mida Eestis nimetatakse kebabiks, on Türgis tänavatoit, millele ei kehti suured nõudmised. Lisaks võib kebabe olla palju erinevaid sorte mitte ainult kogu riigis, vaid ka selle piirkondades. Kodus tõelise Türgi kebabi valmistamine ei ole keeruline.

Teil on vaja:

  • 6 suurt lavaši
  • 800 g lambaliha või vasikaliha tükke
  • 300 g värsket kapsast
  • 3 tomatit
  • 3 kurki
  • 250 g marineeritud kurki
  • 200 g majoneesi
  • 200 g tillimajoneesi
  • 1 spl sinepit
  • 2 spl hapukoort
  • 5 küüslauguküünt
  • salatimaitseaineid
  • Türgi maitseaineid lihale
  • soola

Valmistamine:

Hõõruge lihatükke soola ja Türgi maitseainetega ning jätke tund aega marineeruma. Marineeritud liha küpsetage ahjus umbes 20 minutit ja lõpetuseks lülitage sisse grillrežiim. Hakkige peeneks kapsas, tomatid ja kurgid. Lisage tillimajonees, puistake maitseaineid ja segage kõik hästi läbi. Hakkige peeneks marineeritud kurgid. Eraldi kaussi pange majonees, hakitud küüslauguküüned, sinep, hapukoor, lisage salatimaitseaineid ja segage kõik läbi. Võtke üks lavašileht ja määrige see ettevalmistatud kastmega. Jagage ühtlaselt kapsasegu, peeneks hakitud marineeritud kurgid, grillitud lihatükid. Rullige kebab kokku: keerake lavaši põhi üles ja rullige küljelt kokku. Kui kõik kebabid on ette valmistatud, asetage need küpsetuspaberiga vooderdatud küpsetusvormi ja küpsetage ahjus üks minut või grillige lühidalt elektrigrillil.

● Paksud supid

Paksud supid

Türklased armastavad väga erinevaid paksu suppe. Neid süüakse nii lõuna- kui õhtusöögiks, nii pearoa kui ka eelroana. Eriti populaarne Türgis on tarhana paks supp. Seda süüakse isegi pulmade ajal! See supp pärineb Kesk-Aasiast. Proovige ka teie seda valmistada.

Teil on vaja:

  • 3 tomatit
  • 3 rohelist pipart (paprikat)
  • 3 sibulat
  • 2 klaasi elusat jogurtit
  • 1 tl kuivpärmi
  • 0,5 klaasi sooja vett
  • 1 tl suhkrut
  • näputäis jahvatatud tšillipipart
  • 1 tl paprikapulbrit
  • soola
  • jahu

Valmistamine:

Valmistage tarhana: valage sooja veega kaussi pärm ja suhkur, segage ja laske 5 minutit seista. Koorige ja püreestage köögiviljad, lisage neile lahustunud suhkur pärmiga, segades lisage jahu, kuni mass muutub kõvaks. Jätke tainas vähemalt 5 minutiks kerkima. Asetage tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja laske sel kuivada umbes 10–12 päeva. Sõtkuge tainast kord päevas. Kui tainas on kuivanud, purustage see ja hoidke kuivas ja jahedas. Suppi valmistamiseks:

Teil on vaja:

  • 1 klaas kuiva tarhanat
  • 7 klaasi lihapuljongit
  • 2 spl tomatipastat
  • värskeid peterselle

Valmistamine:

Segage tarhana 3 klaasi puljongiga. Segage, kuni saate pehme ühtlase massi. Lisage ülejäänud puljong, maitsestage tomatipastaga ja keetke umbes 15–20 minutit. Maitsestage peterselliga, serveerige Türgi leivaga.

● Türgi baklava

Turkiška baklava

Nagu teada, naudivad türklased väga oma rahvuslikke magustoite. Üks neist on baklava. See on kihtideks rullitud tainast ja pähklitega valmistatud magustoit, mille valmistamine nõuab tõepoolest palju hoolt. Neid maiustusi süüakse peaaegu alati – lapse sünni, pulmade, matuste või muude oluliste sündmuste tähistamiseks. Proovige ka ise valmistada:

Teil on vaja:

  • 454 g filo tainast (toatemperatuuril)
  • 250 g ghee võid
  • 210 g kreeka pähkleid
  • 160 g kooritud pistaatsiapähkleid
  • 1 tl kaneeli
  • 420 ml vett
  • 400 g suhkrut
  • 2 spl sidrunimahla

Valmistamine:

Valmistage siirup: valage kastrulisse vesi ja suhkur, segage kuumutades, kuni suhkur lahustub.

Keemise ajal vähendage kuumust, lisage sidrunimahl ja kuumutage veel umbes 15 minutit, kuni siirup pakseneb. Jahutage. Valmistage täidis: peenestage kreeka pähklid ja pistaatsiapähklid väikesteks tükkideks, segage kaneeliga. Vormige baklava: määrige küpsetusvorm ghee võiga. Asetage vormi kaks tainalehte, määrige ghee võiga, pange jälle kaks lehte, määrige võiga – korrake seda, kuni pool kõigist tainalehtedest on paigutatud. Asetage peale pähklisegu ja jaotage see ühtlaselt tainale. Pange peale jälle kaks tainalehte, määrige ghee võiga, pange kaks lehte, määrige võiga ja korrake seda, kuni kogu tainas on paigutatud. Viimane leht määrige samuti võiga. Lõigake baklava ühtlasteks ruutudeks või rombideks, küpsetage eelsoojendatud ahjus 170 kraadi juures umbes 40–45 minutit, kuni baklava muutub kuldpruuniks. Võtke küpsetatud magustoit välja ja piserdage kohe külma siirupiga. Pärast siirupiga piserdamist asetage küpsetusvorm uuesti ahju veel 3 minutiks. Baklavat nautige külmana. See magustoit säilitatakse toatemperatuuril.

Vähem tuntud Türgi köök

Lisaks juba mainitud roogadele on Türgi köögil, millega saab uhkeldada, veel palju erinevaid maitseelamusi pakkuvaid roogasid, nagu yaprak sarma (viinamarjalehtedesse mähitud riisi või lihaga täidised), biber dolma (täidetud rohelised paprikad), börek (kihiline tainas pirukad juustu, liha, spinati või kartuli täidisega), çiğ köfte (vürtsikad toorest hakklihast pallid – seda rooga valmistavad ainult mehed), ahtapot salatasi (seepia rõngad õlis roheliste oliividega), köfte (grillil või pannil küpsetatud väikesed hakklihapallid), aci (väga vürtsikas punane pasta paprikast), muhallebi (tärklise, riisi ja jahuga valmistatud piimapuding) ja paljud teised.

Türgi köök Leedus meenutab puhkust

Kas meenutate nostalgiaga puhkust Türgis või unistate seal salaja külastada? Või igatsete nende köögi meistriteoseid või soovite avastada midagi uut? Proovige mõnda selles artiklis esitatud retsepti ja sukeldage end lihtsalt lõuna- või õhtusöögi ajal eksootilisse puhkusesse. Küpsetamine on palju lihtsam, kui teil on köögis kõik vajalikud nõud ja tööriistad. Kui vajate uut panni, survekeetjadvõi muid köögitarvikuid, külastage kindlasti virtuvespasaulis. Siit leiate kõik, mida vajate tõelise Türgi roa valmistamiseks.

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kasutame küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust meie veebisaidil. Seda saiti sirvides nõustute meie tingimuste ja privaatsusega
EsialgneProfiil
Otsing
Üles