Gruusia köök õhkab nostalgilist soojust
Gruusia köök paistab silma maitsete ja roogade mitmekesisusega. Gruusia, mida hiljuti hakati Leedus kutsuma Sakatveli, on riik Lõuna-Kaukaasias, Musta mere idarannikul. See maa uhkeldab mitte ainult oma hingematva maastiku ja sajanditevanuse arhitektuuriga, vaid ka erakordselt rikkaliku köögiga. Gruusia köök on tõepoolest unikaalne, kuigi see on ümbritsetud tugevate kulinaarsete traditsioonidega naaberriikidest – Venemaa, Türgi, Armeenia ja Aserbaidžaan. Leedus serveeritakse gruusia toite kahjuks mitte igas restoranis. Neid on kogu Leedus vaid mõni tosin. Kutsume teid avastama sakartveli köögi rõõme ja valmistama ise lihtsaid, kuid seda imelist maad esindavaid roogasid.
Gruusia köök – maitsete ja roogade mitmekesisus
Gruusia köök on siiski saanud suure euroopa ja vene köögi mõju. Sajandeid kujunenud köök on võtnud parimaid kreeka, türgi, araabia ja mongoli kulinaarseid meistriteoseid ja kohandanud neid oma maa inimeste maitsele. Erinevate maitsete ja koostisosade rohkuse tõttu on loodud tõepoolest eristuv köök, mis paistab silma maitsete ja roogade mitmekesisusega. Gruusia road on lihavad ja toitvad, kuid siin ei puudu ka taimetoidud. Siin kasutatakse eriti tihti värskeid köögivilju ja ürte. Nagu Leedus, nii ka Gruusias, kohtame köögis kohe leiba.
Populaarsemad gruusia road
Gruusia road ei pea tingimata olema valmistatud Gruusias. Kutsume teid maitserännakule oma kodus. Allpool esitleme teile kolme lihtsat, kuid Gruusia köögi temperamenti tutvustavat retsepti. Populaarsemad gruusia toidud ei pruugi olla ainult toidud, vaid ka erinevad maitseained, näiteks paljudele tuntud adžika. Gruusias on eriti populaarsed ka hatšapuri, hartšo supp, tabaka kana, lobio oahautis. Ei tohi unustada ka tõelise gruusia veini tähtsust.
Adžika – vürtsikas gruusia maitseaine
Teil on vaja:
- 1 kg tšillipipraid
- 500 g punaseid paprikaid
- 500 g tomateid
- 100 g küüslauku
- 50 g jahvatatud koriandrit
- 50 g peterselli
- 50 g selleri lehti
- 1 tl koriandriseemneid
- 250 g soola
- 50 ml õli
- 30 ml äädikat (9%)
Valmistamine:
Laotage tšillipiprad suurele kandikule, levitage need laiali ja laske 3 päeva närbuda. Pärast kolme päeva peske vürtsikad paprikad, lõigake otsad ja eemaldage seemned. Suures potis keetke äädikas ja jahutage see. Valmistatud tšillipiprad, paprika, tomatid, küüslauk, petersell ja selleri lehed peenestage ühtlaseks massiks. Lisage köögiviljamassile äädikas, õli, sool, jahvatatud koriander ja koriandriseemned. Segage hästi ja asetage 2–3 päevaks jahedasse kohta. Segage kaks korda päevas. Pärast 2–3 päeva pange valmistatud adžika steriliseeritud purkidesse, pastöriseerige ja sulgege. Hoidke jahedas ja pimedas kohas. See on suurepärane liha- või köögiviljamaitseaine vürtsika toidu armastajatele.
Hatšapuri – gruusia juustupirukas
Teil on vaja:
- 380 g nisujahu
- 150 ml piima
- 100 ml vett
- 7 g kuivpärmi
- 2 spl õli
- 1 tl suhkrut
- 1 tl soola
- 100 g võid
- 100 g mozzarella juustu
- 100 g feta juustu
- 100 g kõva juustu
- 2 muna
Valmistamine:
Sõelutud jahu segage pärmi, suhkru ja soolaga, lisage õli. Eraldi nõusse valage piim ja vesi ning soojendage neid kuni 35 kraadini. Soojendatud piim koos veega valage järk-järgult jahusegusse ja alustage sõtkumist. Sõtkutud tainas peab olema pehme, kuid mitte kleepuv. Kui tainas on kleepuv, lisage veel natuke jahu. Vormige sõtkutud tainast ümmargune päts, määrige see õliga ja jätke 1–1,5 tunniks kerkima. Sõtkuge tainas uuesti läbi, määrige veel kord õliga ja laske veel 1–1,5 tundi kerkida. Samal ajal valmistage täidis: riivige või purustage juustud, lisage munad, segage pool toasoojast võist ja segage kõik hästi läbi. Kui tainas on kerkinud, jagage see pooleks. Võtke üks osa ja vormige jahuga kaetud pinnal pall. Vajutades vormige umbes 20 cm läbimõõduga pannkook. Õhukesed servad vajutage sõrmedega. Pannkoogi keskele pange pool täidisest. Täidis peab katma ainult pannkoogi keskosa (umbes pool kogu pinnast). Keerake pannkoogi servad keskele ja pigistage kokku, moodustades kimbu. Pöörake hatšapuri õmblus allapoole. Vajutage ja siluge täidetud päts umbes 2–2,5 cm paksuseks pannkoogiks. Püüdke tainast mitte purustada, et täidis välja ei voolaks. Korrake sama teise tainapoolega. Asetage mõlemad pätsid eelsoojendatud ahju 220 kraadini ja küpsetage, kuni need on pruunistunud, umbes 15–20 minutit. Pärast ahjust võtmist määrige hatšapuri ülejäänud võiga. Nautige veel soojana.
Hartšo supp – hapukas, vürtsikas ja väga aromaatne veiselihasupp
Teil on vaja:
- 500 g rasvast veiseliha
- 150 g pikateralist riisi
- 2 suuremat sibulat
- 120 g kreeka pähkleid
- 4–5 küüslauguküünt
- 50 g tomatipastat
- 3 spl „Tkemali“ kastet
- 1 tl „Chmeli suneli“ maitseaineid
- 1 vürtsikat paprikat või 1 tl jahvatatud vürtsikat paprikat
- mõned loorberilehed
- näputäis musta pipart
- mõned musta pipra terad
- punt ürte (koriandrit, peterselli)
- tükike võid
Valmistamine:
Pange 3 liitrit külma vett potti, lisage väikesteks tükkideks lõigatud liha, sool ja keetke umbes 1,5–2 tundi. Segage aeg-ajalt. Kui tekib vahtu, eemaldage see. Lisage mõned pipraterad ja loorberilehed. Pange kaussi tomatid ja tkemali kaste, peeneks hakitud vürtsikas paprika või jahvatatud vürtsikas paprika, peeneks hakitud ürdid, Chmeli suneli maitseained ja jahvatatud must pipar. Segage kõik hästi läbi. Eemaldage keedetud liha, hakige see peeneks ja pange tagasi kurnatud veiselihapuljongisse. Sulatage pannil või ja praadige peeneks hakitud sibulad. Valage peale valmistatud kaste ja hautage veel paar minutit. Loputatud riis lisage potti lihaga ja keetke umbes 15 minutit, valage hautatud kaste juurde. Jahvatage küüslauguküüned ja kreeka pähklid, lisage soola, segage ja lisage potti. Keetke veidi, et maitsed seguneksid. Lülitage kuumus välja ja laske veel 20 minutit seista.
Gruusia köögi maagia
Gruusia kööki võib pidada kunstiks. See on paljude maitsete maagia, mis täidab iga taldriku kirjeldamatu ja kordumatu tundega. Gruusia road ei ole nii keerulised valmistada, kui võib tunduda alguses. Kuigi see võtab palju aega ja kannatlikkust, saate neid valmistada igas kodus. Selleks, et saaksite vaevata valmistada erinevaid roogasid, võib teil vaja minna uut panni või keraamilisi potte. Lõppude lõpuks on palju meeldivam kokata köögis, kus on kõik vajalik olemas.
Kommentaarid puuduvad