Mehhiko toit tuletab alati meelde suve

Mehhiko toit tuletab alati meelde suve
2024-06-11 14:35

Kuumus, kirg, ekspressiivsus, erksus – need epiteedid sobivad kirjeldama kõike, mis on seotud Mehhikoga – inimesed, kultuur, toit. Mehhiko toit, nagu ka Mehhiko ise, on väga eriline – silmapaistev nii välimuselt kui ka maitselt. Tõenäoliselt kujutavad kõik, mõeldes Mehhiko köögile, esmalt ette guacamole’t, nachosid või tacosid. Kuigi need on tõepoolest populaarsed Mehhiko suupisted, pole need kaugeltki kõik, mida nende köögist leida võib.

Mehhiko toidu päritolu ja traditsioonid

Öeldakse, et Mehhiko köök kujunes välja kohalike indiaanlaste ja hispaanlaste köökide segunemisel. Silmapaistvad maitsed, aroomide mitmekesisus, hulk erinevaid maitseaineid ja värve – see on see, mis saadi indiaanlaste ja hispaanlaste köögiteadmiste ühendamisel. Toidutraditsioone kujundas ka loodus. Mehhiko toidud on vanast ajast valmistatud kohapeal kasvatatud ja saadud toodetest: mais, oad, paprikad, tšillipiprad, tomatid, kõrvitsad, bataadid. Toidu valmistamisel kasutatakse ka kohalikke puuvilju, nagu papaia, avokaado, ananass, guajaav, sapote jt. Mehhiko toite maitsestatakse rohkete maitseainetega – tšillipiprad, küüslauk, köömned, pune, koriander.

Mehhiko toit oli vanasti peamiselt valmistatud köögiviljadest ja kalkunilihast. Öeldakse, et kalkunid levisid maailma köökidesse just Mehhikost, samas kui Mehhikosse jõudsid maailma köökidest riis, oliivid, sibulad, mandlid, nisu ja oder. Tänapäeva Mehhikos valitsevad suured piirkondlikud toiduvalmistamise tavad: põhjaosas valmistatakse peamiselt lihatoite, Yucatani poolsaare köök domineerib magusus, Kagu-Mehhikos on levinud vürtsikad toidud, Mehhiko lahe ja Vaikse ookeani rannikualadel valmistatakse sageli kala- ja mereandide toite, lõunaosas – maisijahust toite. Kesk-Mehhiko, kuigi on läbi põimunud teiste piirkondade köökide kultuuriga, omab siiski omapäraseid, mujal mittevalmistatavaid toite, nagu barbacoa, menudo, carnitas. Lisaks valmistatakse Mehhiko külades väga eksootilisi toite, nagu iguaanide või kõristite liha, rohutirtsud, sipelgamunad ja muud putukad.

Populaarseimad Mehhiko toidud ja suupisted

Nagu te ilmselt juba märkasite, erineb Mehhiko toit tõepoolest Leedu ja isegi Euroopa omast. Sellegipoolest, nii Leedus kui kogu Euroopas on Mehhiko köögil oluline koht. See on populaarne peaaegu kõigis riikides ja mõned toidud on muutunud nii armastatuks, et neid valmistatakse meeleldi ka kodus. Tutvustame teile mõnda lihtsasti valmistatavat Mehhiko toitu. See on suurepärane viis oma lõunasöögi mitmekesistamiseks, külaliste või sõprade üllatamiseks ja peol silmapaistvateks suupisteteks.

Guacamole – igale poole sobiv avokaadokaste

Kui räägime Mehhiko köögist, peame kõigepealt rääkima guacamolest. See on ilmselt tuntuim ja universaalseim Mehhiko kaste. Guacamole kõige olulisem koostisosa on hästi küpsenud, kuid mitte üleküpsenud avokaadod. Lisades veidi soola, pipart, praetud sibulaid, tomateid ja laimimahla ning purustades kõik peaaegu ühtlaseks massiks, on teil suurepärane kaste nachodele, tortilladele, tacodele ja teistele Mehhiko toitudele.

Tortillad lisanditega

Veel üks roog, mida armastatakse mitte ainult Mehhikos, vaid kogu maailmas – tortillad lisanditega. Siin ei saa rääkida ühest kindlast retseptist – tortillad võivad olla söödavad väga erinevate lisanditega – rebitud sealiha, linnuliha, riisi, maisi, tomatite, kurkide, guacamole kastme, ubade, paprikate ja muude koostisosadega, mida võite välja mõelda. Lisaks saate tortillasid maitsestada nii mahedate, vürtsikate kui ka eriti teravate maitseainetega. See on suurepärane suupiste peo ajal.

Enchiladad

See on väga lihtsalt valmistatav Mehhiko tortillarullide ahjuvorm juustuga. Nii nagu eelnevalt käsitletud tortillasid, saab ka enchiladasid valmistada väga erinevalt. Enamasti valmistatakse neid veiselihast, sibulatest, tšillipaprikatest, oliividest, juustust ja salsa või mole kastmest, kuid esineb ka teisi variatsioone. Valmistatud täidis keeratakse tortilladesse ja asetatakse küpsetusvormi. Kõik valatakse üle valmistatud kastmega ja puistatakse rohkelt juustuga. Kiire, maitsev ja lihtsasti valmistatav roog, sobib nii igapäevaseks kui pidulikuks toiduks.

Kana fajita

Kana fajita – veel üks roog, mis sobib eriti hästi peo ajal. Need on maisitortillad praetud kana ja paprikatega, mida on maitsestatud kastmega. Kõik Mehhiko toidud on valmistatavad väga lihtsalt ja kiiresti, nii et saate seda teha koos perega või isegi peo ja pidustuste ajal. Kui te ei soovi nii palju aega kokkamiseks kulutada, saate alati koostisosad ette valmistada ja serveerida eraldi kaussides ning igaüks saab oma fajita ise kokku panna!

Mehhiko kana

Kas olete proovinud kanafileed kaneeliga? Ei? Siis on viimane aeg! See on väga populaarne kanaliha marineerimise viis Mehhikos. Loomulikult ei saa siin hakkama ka ilma tšillipiparde, paprikate, küüslaukude, pune ja teiste maitseaineteta. Kaneeliga marineeritud kana sobib suurepäraselt tacode, enchiladade või fajitade täidiseks.

Taco kana riisiga

Kana, riisi ja taco ahjuroog, mis ei jäta kedagi ükskõikseks. Tõsi, selle roa valmistamine võtab veidi kauem aega ja see koosneb paljudest erinevatest koostisosadest, kuid selle maitse on kindlasti seda väärt. Peaaegu kõik koostisosad – kana, sibulad, paprikad, küüslaugud, keedetud riis, oad, konserveeritud tomatid ja maitseained – tuleb teatud järjekorras pannil läbi praadida, puistata üle maisikrõpsudega, juustuga ja panna mõneks minutiks ahju. Maitsesta avokaadode, tšillipiparde, värske koriandri ja jogurtiga.

Mehhiko veiseliha hautis

See on väga toitev ja rikkalik Mehhiko roog veiselihast, konserveeritud tomatitest, sibulatest, köögiviljapuljongist, tšillipiprast, „Tacosauce” kastmest, punastest ubadest, konserveeritud maisist, kartulitest, petersellist ja maitseainetest. Kõik koostisosad pruunistatakse ja hautatakse, et saada suurepärane roog perelõunaks, sõprade kogunemiseks või hubaseks peoks.

Mehhiko toit soojendab kodu

Mehhiko toit, nagu ka Mehhiko kultuur, on tõepoolest temperamentne, erksavärviline ja maitseküllane. See on ka väga mitmekesine – mahedast guacamolest tulise habanero pipra kastmeni, veiselihahautisest tortillarullideni, mahedast kakaost tequilani. Parim on see, et kuigi Mehhiko toidud nõuavad sageli palju erinevaid koostisosi, saab neid valmistada peaaegu igas kodus, kus on pliit ja ahi. Tacod, burritod, nachod, chimichangad, enchiladad – kõik need võivad teie köögis aurata. Ja toiduvalmistamine on veelgi lihtsam, kui käepärast on kõik vajalik. Kui aga puudub inspiratsioon, võivad seda pakkuda professionaalsed kokanoad või uus põll! Mehhiko toidu valmistamine kodus koos lähedaste või perega pole kunagi olnud nii lihtne.

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kasutame küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust meie veebisaidil. Seda saiti sirvides nõustute meie tingimuste ja privaatsusega
EsialgneProfiil
Otsing
Üles