Jordaania köök – unikaalne Lähis-Ida hõng

Jordaania köök – unikaalne Lähis-Ida hõng
2024-06-11 17:55

Jordaania köök, kuigi maitsetelt väga sarnane Süüria, Türgi, Iisraeli ja paljude teiste Lähis-Ida piirkondade köökidega, omab siiski oma eripära. Jordaania inimesed on väga külalislahked ja lahked, mida naljatamisi rõhutab siin kasutatav ütlus, et isegi siis, kui olete täis, saate veel vähemalt 40 suutäit süüa. Toit on Jordaania kultuuri väga oluline aspekt – selle kaudu väljendavad elanikud külalislahkust ja heldust. Jordaania on iidsetest aegadest olnud kui risttee Euroopa, Aasia, Araabia ja Aafrika vahel, seega on nii Jordaania köök kui ka kultuur kujunenud mõjutatuna teistest kultuuridest. Siinne toit on väga mitmekesine, nii et toredaid lõunasööke leiavad siit nii kõikjalised, taimetoitlased kui ka veganid. Lisaks, kuigi Jordaania köök erineb Euroopa omast, on see eurooplaste poolt hästi vastu võetud ja hinnatud, sest siin ei kasutata palju vürtse ja toidud ei ole väga vürtsikad.

Jordaania köök: levik

Jordaania köök on populaarne mitte ainult Jordaanias, kus elab üle 10 miljoni inimese, vaid ka teistes riikides. Isegi Leedu restoranides võib leida Jordaania köögi roogasid. Tõsi, jordaania toite valmistatakse meile tuttavatest köögiviljadest, nagu porgandid, kartulid, kapsad, linnuliha, maitsestatakse küüslaugu, sibula, tomatikastme või sidruniga. Veidi vähem levinud lambaliha ja veiseliha peetakse Jordaanias peamiseks lihaks. See erineb meie köögist ka selle poolest, et siin kasutatakse sageli läätsi ja piirkondlikke vürtse. Mõned road võivad meenutada Türgi, Araabia või isegi Egiptuse toite. Mõned naaberriikide toidud on jordaanlased lihtsalt laenanud – veidi muutnud nende koostist, lisanud uusi maitseid ja loonud oma ainulaadsed maitsed. Seega sarnaseid Jordaania roogasid võite leida naaberriikides, kuid tõelise Jordaania köögi maitseid võite otsida üle kogu maailma.

Populaarseimad Jordaania köögi road

Jordaania köögis valmistatakse roogasid erinevatest köögiviljadest, teraviljadest, lihast, kalast ja erilistest idamaistest vürtsidest. Siiski, koostisosade tipus valitsevad läätsed. Rahvustoitu peetakse mansafiks – jogurtis ürtidega maitsestatud lambaliha riisiga. Jordaania köögi eripära ilmestavad ka spetsiaalselt valmistatud falafelid, hummus, lihaga täidetud köögiviljad, erinevad hautised. Jordaanias on väga populaarne küpsetatud lambaliha riisi, sibula, pähklite ja rosinatega. Iga hommikusöögi või lõunasöögi krooniks on tugev kohv või tee. Kohvi keedetakse väga tugev, serveeritakse väga magusana pisikestes tassides ja maitsestatakse sageli kardemoniga. Tee serveeritakse samuti väga magusana mündilehtedega. Jordaania road ei ole keerulised, neid saate hõlpsasti oma kodus valmistada. Allpool tutvustame teile lühidalt mõnda kergesti valmistatavat ja Jordaanias väga armastatud rooga.

Mansaf – Jordaania rahvustoit

Mansaf on roog, mis valmistatakse riisist, lihast ja maitsestatakse ebatavalise keefiri, hapukoore ja karri kastmega. Sageli kaunistatakse see roog röstitud pähklitega. Seda rooga valmistatakse sageli pulmadeks, usupühadeks või matuseteks. Tavaliselt kasutatakse lambaliha või veiseliha, kuid sobib hästi ka muu liha.

Falafelid – populaarseimad ja tuntumad

Falafelid – õlis keedetud purustatud kikerherne vegan kotletid. Need valmistatakse leotatud kikerhernestest, sibulatest, küüslaukudest, maitsetaimedest ja vürtsidest. Hakitavatest koostisosadest vormitakse väikesed pallid ja praetakse õlis. See on üks levinumaid Jordaania tänavatoite või suupisteid. Falafelid võivad olla täidetud tšillipipra. Falafelid võivad oma välimuselt meenutada frititud pontšikuid – pehme sisemus, mida ümbritseb krõbe koorik.

Hummus – eriti sobib kergeteks suupisteteks

Hummus on tõenäoliselt kõige tuntum Lähis-Ida köögi roog kogu maailmas. See on suupiste purustatud kikerhernestest tahiniga (seesamipasta), maitsestatud sidrunimahla, õli ja vürtsidega. Jordaanias on armastatud nii klassikaline hummus kui ka erinevate lisanditega maitsestatud hummus.

Kabsa – liha köögiviljade ja riisiga

Kabsa on Jordaanias väga populaarne roog, mis pärineb Saudi Araabiast. See on riis lihaga, maitsestatud röstitud pähklite, rosinatega, köögiviljade ja vürtsidega. Tavaliselt kasutatakse lambaliha või kana, kuid seda rooga saab valmistada ka muu lihaga.

Tabbouleh – kergeks alustuseks

See on lusikaga söödav peterselli, mündi, tomati, küüslaugu ja bulguri salat sidrunimahla, õli ja vürtsidega. Tabbouleh salatit peetakse suupisteks – mezze. Eriti eriline peterselli, mündi, tomati ja bulguri kombinatsioon loob unustamatu maitse. See on Jordaanias väga hinnatud roog, sest see pole mitte ainult maitsev, vaid ka tervislik. Huvitav fakt – see roog lisati 2009. aastal Guinnessi maailmarekordite raamatusse, kui 350-liikmeline meeskond valmistas rohkem kui 10 tunni jooksul 4324 kilogrammi kaaluva tabbouleh salatikausi.

Unustamatud magustoidud

Ühegi riigi köök ei saa läbi magustoitudeta. Jordaanias on eriti populaarne baklava (kihiline kondiitritoode pähklitega), kanafeh (nuudlilaadsest tainast valmistatud roog valge juustutäidisega, rikkalikult siirupiga maitsestatud), halvaa (purustatud seemnete või pähklite maiustus), qatayef (täidetud pannkoogid). Jordaanias naudivad inimesed arbuuse, viigimarju, kaktusevilju magustoitudena. Muidugi on olulisel kohal ka jäätis. Tõsi, see on veidi erinev meie omast, kuid erakordselt maitsev. See pole nii magus ja omapärase siidise tekstuuriga. Kõige huvitavam on see, et jäätis vormitakse ja veeretatakse valitud pähklites käsitsi. Kui aga tahate rohkem magusust, saab jäätist alati rikkalikult meega või siirupiga maitsestada.

Tugev kohv või münditee

Nagu juba mainitud, kroonib kõiki Jordaania roogasid alati tugev ja magus kohv või tee. See on Jordaania köögi lõplik aktsent. Kohv valmistatakse nii magus, et leedulastele võib see meenutada pigem siirupit kui kohvi. Tee maitsestatakse alati mündilehega. Seega, kui plaanite Jordaaniat külastada, olge valmis – peate maitsma tõenäoliselt maailma magusaimat kohvi.

Jordaania köök – uute maitsete ja muljete garantii

Iga köök on ainulaadne ja eriline. Mõned köögid võluvad meid oma hoolikuse ja kaua valminud roogadega, teised vürtside rohkus või ootamatud kombinatsioonid. Siiski pole tõenäoliselt ühtegi rooga, mida ei saaks oma kodus valmistada. Muidugi aitavad maailma maitsete avastamisel keraamilised pannid või muud köögitarvikud. Avastage Jordaania köök oma taldrikutel.

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kasutame küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust meie veebisaidil. Seda saiti sirvides nõustute meie tingimuste ja privaatsusega
EsialgneProfiil
Otsing
Üles