Kuumõhufritüüri retseptid: 18 rooga
Sageli võib kuulda arvamusi, et kuumaõhufritüür ei ole just kõige vajalikum seade köögis. Mõned skeptikud väidavad ka, et see seade on kohmakas ja võtab palju ruumi. Selliseid väiteid seab kahtluse alla asjaolu, et tavaliselt avaldavad seda arvamust inimesed, kellel kodus ei ole kuumaõhufritüüri. Samas need, kelle köögis on selline fritüür, ei suuda ära kiita selle pakutavaid eeliseid. Sellise seisukoha kinnituseks toome mõned kaalukaid argumendid.
Selle seadme tõelist väärtust tõestavad väga populaarsed kuumaõhufritüüri retseptid internetis. Paljude toitude valmistamiseks on vaja pliiti või pliidiplaati, teiste jaoks on vaja ahju. Samal ajal saab kuumaõhufritüüris keeta putru või suppi, küpsetada kartulivormi, kooki või valmistada muudki üsna keerulist rooga. Lisaks soojendavad kõik pliidid ja ahjud kogu kööki, mis kuumal suvepäeval kindlasti mugavust ei lisa. Kuumaõhufritüür soojendab ainult selles küpsetatud toitu. Järgmiseks arutleme, mida saab kuumaõhufritüüris küpsetada.
Populaarsed toidud kuumaõhufritüüris
Kliendid rõhutavad, et kuumaõhufritüüri eeliseid hinnati eriti karantiini ajal, kui ei olnud võimalust minna restorani või kohvikusse maitsvat toitu nautima, kuid gurmaanlikud harjumused jäid alles. Pealegi, veetes kogu aja kodus, on maitsvad lõuna- või õhtusöögid peaaegu ainsad meelelahutused. Krõbedad friikartulid, maitsvad praed, täiuslikult küpsetatud köögiviljad, pitsa või isegi pehme kook – need on toidud, mida saate hõlpsalt valmistada kuumaõhufritüüris. Seega on esitatud kõige populaarsemad retseptid, mille on välja toonud fritüüre kasutavad kliendid.
Krõbedad friikartulid kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- 1 kg kartuleid
- 1 supilusikatäis oliiviõli
- 1 teelusikatäis paprikapulbrit
- 1 teelusikatäis küüslaugugranuleid
- 1 teelusikatäis sibulapulbrit
- 1 teelusikatäis Itaalia või muid lemmikmaitseaineid
- Soola ja musta pipart maitse järgi
Valmistamine:
- Kui kartulid on värsked, peske ja kuivatage need rätikuga. Vanemaid kartuleid võib koorida.
- Lõigake kartulid soovitud suurusega tükkideks või viiludeks.
- Pange kartulid kaussi ja puistake peale maitsetaimed, paprikapulber, küüslaugu ja sibula granuleid, sool ja pipar ning valage üle õliga. Segage kõik hästi läbi, et kartulid oleksid ühtlaselt maitsestatud.
- Pihustage fritüüri korv kergelt õliga, lisage kartulid ja küpsetage 10 minutit temperatuuril 200 kraadi.
- Kui soovite, et kartulid pruunistuksid ühtlaselt, keerake korvi vahepeal ja küpsetage veel 10-15 minutit.
- Naudi ideaalselt kuldpruune krõbedaid friikartuleid.
Krõbedad kanatiivad kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
Vaja läheb:
- Pool kilo kanatiibade keskosasid
- Paar supilusikatäit õli
- Näputäis soola
- Näputäis musta pipart
- Näputäis küüslaugugranuleid
- Paar näputäis tšillipulbrit
Valmistamine:
- Peske tiivad, kuivatage, puistake peale maitseained ja hõõruge hästi kana sisse.
- Pange tiivad fritüüri sahtlisse. Oleks hea, kui need võimalikult vähe üksteisega kokku puutuksid. Selleks sobib ideaalselt kahe sahtliga kuumaõhufritüür.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 200 kraadi ja küpsetage tiibu 25 minutit.
- Protsessi keskel võib kihid omavahel vahetada või tiibu ümber pöörata. Tähtis on – seda pole üldse vaja teha.
- Serveeri koos lemmikkastme või majoneesiga.
Omlett kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
Koostisosade kogust saab reguleerida vastavalt sellele, milline maitse teile rohkem meeldib.
- Munad
- Piim
- Paprika
- Sink
- Feta juust
- Riivitud juust
- Tomatid
- Roheline sibul (võib kasutada ka muid maitsetaimi)
- Sool
- Pipar
Valmistamine:
- Kuumaõhufritüüri sahtel vooderdage küpsetuspaberiga.
- Lööge munad kaussi, lisage piim, sool ja pipar. Segage ettevaatlikult kõik läbi.
- Jaotage koostisosad ühtlaselt järgmiselt: paprika, sink, roheline sibul, feta juust, riivitud juust ja tomatid. Koostisosade järjekorda võib muuta vastavalt oma maitsele.
- Kuumuta fritüür 180 kraadini ja küpseta omletti 15 minutit. Küpsetusaeg võib olenevalt fritüüri mudelist erineda, seega ärge kartke sahtlit välja tõmmata ja kontrollida, kas toit on juba küps.
Küpsetatud kana kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Broilerikana
- Oliiviõli
- Küüslaugud
- Paprikapulber
- Karri
- Sool ja pipar
- Või
- Petersell
- Sidrun
- Rosmariinioksad
Valmistamine:
- Segage oliiviõli paprikapulbri, karri, soola, pipra ja küüslauguga. Hõõruge kanatükid hästi selle seguga.
- Tõmmake nahka mitmes kohas ja täitke need lõigud võiga koos küüslauguga. Laske veidi marineerida.
- Torkige sidrun noaga ja asetage kana sisse.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 180 kraadi ja küpsetage 45-50 minutit. Küpsetamise ajal on vaja kana jälgida ja mitu korda ümber pöörata.
- Kaunista küpsetatud kana rosmariiniokstega.
Kartulivorm – kugel kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Kilogramm riivitud kartulit
- Klaas piima
- Sibul
- Muna
- Sool ja pipar
- Õli
Valmistamine:
- Kuumutage piim keemiseni ja valage riivitud kartulitele.
- Prae sibul õlis ja lisa kartulitele.
- Löö muna sisse, lisa sool ja pipar. Segage kõik korralikult läbi.
- Pihustage küpsetussahtlit kergelt õliga ja valage sinna ettevalmistatud kartulisegu.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 180 kraadi ja küpsetage 50-55 minutit.
- Serveerige hapukoore või praetud sibula kastmega.
Spargel peekoniga kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Spargel
- Peekon
- Persillaad või muu lemmikmaitsetaimede segu
Valmistamine:
- Peske sparglid ja lõigake ära puitunud alumine osa. Kui spargel on piisavalt paks, võite neid paar minutit vees keeta.
- Keerake sparglid peekoni sisse ja puistake üle maitsetaimede seguga.
- Kuumutage kuumaõhufritüür 180 kraadini ja küpsetage sparglit 10 minutit. Ärge unustage kahvli või terava noaga spargli pehmust kontrollida. Kui arvate, et need ei ole veel piisavalt küpsed, pikendage küpsetusaega veel 10 minutit.
- Valmis rooga võib täiendada lemmikkastmega.
Tortilla pitsa kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
Pitsapõhi:
- Tortillad
- Tomatikaste basiilikuga
- Riivitud juust
- Pitsamaitseained. Sobivaimad – pune, basiilik, majoraan
Pitsa pealmine kate:
- Mozzarella juust
- Tomatid
- Basiilik
Või:
- Sink või suitsuvorst
- Paprika
- Oliivid
- Tomatikaste
Valmistamine:
- Pitsapõhjaks puistake tortillale riivitud juustu ja asetage peale teine tortillatükk. Määrige peale tomatikastet basiilikuga ja veel üks kiht riivitud juustu. Puistake üle pitsamaitseainetega.
- Katke pitsapõhi soovitud koostisosadega. Pitsapinna valmistamisel ärge kartke eksperimenteerida saadaolevate koostisosadega.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 180 kraadi ja küpsetage umbes 10 minutit.
- Kui teile meeldib pitsa koos kastmega, saate seda ise hõlpsasti valmistada. Näiteks võite valmistada eriti vürtsika ja maitsva pitsakastme majoneesist, petersellist, küüslaugust ja sibulapulbrist ning veest.
Biskviit kuumaõhufritüüris
Kihilise koogi maitse sõltub suuresti biskviidi kvaliteedist. Kuumaõhufritüüris küpsetate tõeliselt koheva ja lõhnava biskviidi.
Koostisosad:
- Kaks muna
- Paar supilusikatäit suhkrut
- Paar supilusikatäit õli
- Mitu supilusikatäit nisujahu (tainas ei tohiks olla liiga paks, vastasel juhul kaotab biskviit kohevuse)
- Teelusikatäis küpsetuspulbrit
- Teelusikatäis vanillisuhkrut
Valmistamine:
- Lööge kaussi munad, lisage tavaline ja vanillisuhkur. Vahustage elektrilise mikseriga 6-7 minutit.
- Sõeluge valmistatud segusse jahu koos küpsetuspulbriga ja segage spaatliga.
- Sellest koostisosade kogusest saab küpsetada kaks biskviiti. Küpsetage neid eraldi.
- Iga biskviidi jaoks kuumutage fritüür temperatuurini 150-160 kraadi ja küpsetage 15 minutit.
- Seejärel võite biskviidid katta lemmikkreemiga ja hoida kooki külmas vähemalt 5-7 tundi. Väga maitsev koos aromaatse tee või kohviga, ja üks biskviit ilma katteta. Kui määrite selle pealispinna meega, saate nautida tervislikku ja ökoloogilist maiustust.
Kõrvitsakook kuumaõhufritüüris
Koogi koostisosad:
- 200 g kõrvitsat
- Kaks muna
- Pool klaasi suhkrut
- Paar supilusikatäit õli
- Klaas jahu
- Paar teelusikatäit küpsetuspulbrit
- Näputäis soola
Kreemi koostisosad:
- Philadelphia määrdejuustu purk
- 80 g võid
- Suhkrutolmu
- Pähklid kaunistamiseks
Valmistamine:
- Riivi kõrvits peene riiviga.
- Eraldi kausis lööge munad sisse, lisage suhkur ja vahustage hästi. Vahustamise ajal valage sisse õli.
- Sega muna segu riivitud kõrvitsaga.
- Sõeluge jahu, küpsetuspulber ja sool läbi sõela ning segage kõik kokku ettevalmistatud kõrvitsaga.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 160 kraadi ja küpsetage 45-50 minutit. On väga oluline, et küpsetamise ajal ei avata fritüüri sahtlit ja ei võeta kooki kohe välja, et see kokku ei vajuks.
- Kreemi valmistamiseks vahustage toatemperatuuril või, kreem ja suhkrutolmu.
- Määrige küpsetatud kook paksu kreemikihiga ja puistake peale hakitud pähklid.
Kohevad kohupiimapannkoogid kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- 300 g kohupiima
- Paar muna
- 5-6 supilusikatäit nisujahu
- Teelusikatäis suhkrut
- Teelusikatäis küpsetuspulbrit
Valmistamine:
- Kausis kohupiimaga lööge munad sisse, lisage jahu, küpsetuspulber ja suhkur. Segage kõik korralikult läbi. Kui kohupiim on üsna niiske, võib vaja minna rohkem jahu.
- Vormi kohupiimapannkoogid.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 180 kraadi ja küpsetage 10 minutit. Seejärel tõmmake sahtel välja, keerake pannkoogid ümber ja küpsetage veel 5 minutit.
Kala kuumaõhufritüüris
Neile, kes söövad vähe liha, kuid armastavad kala, saab kuumaõhufritüüris valmistada väga maitsvaid toite. Siin on mõned neist.
Kalakotletid kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Kalafilee
- Paar leivaviilu
- Paar muna
- Sibul
- Peotäis seeni
- Õli
- Kalakastmed
- Sool ja pipar
Valmistamine:
- Löö munad fileesse ja lisa vees või piimas leotatud leivaviilud.
- Praadige hakitud seened ja sibul õlis.
- Lisage kõik fileele.
- Lisa kalakastmeid, soola ja pipart ning sega kõik korralikult läbi.
- Vormi kotletid.
- Pihustage fritüüri sahtlit kerge õlikihiga ja küpsetage 180-kraadises fritüüris kotlette 10 minutit.
- Pöörake kotletid ümber ja küpsetage veel 10 minutit.
Küpsetatud lõhe kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Lõhe
- Sojakaste (kui ei meeldi, võib asendada tavalise soolaga)
- Sidrunipipar
Valmistamine:
- Puistake lõhet mõlemalt poolt sojakastme ja sidrunipipraga.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 180 kraadi ja küpsetage 10 minutit.
- Pöörake kala ümber ja küpsetage veel 5 minutit.
Lõheviilud vahtrasiirupiglasuuriga kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Lõhefilee
- Näputäis soola ja pipart
- Näputäis kalakastmeid
- Supilusikatäis oliiviõli
Glasuuriks:
- Kaks supilusikatäit võid või õli
- Kolm supilusikatäit vahtrasiirupit
- Teelusikatäis sinepit
- Supilusikatäis sojakastet
- Ühe sidruni mahl
- Haki küüslauk
Valmistamine:
- Lõika lõhefilee viiludeks, piserda üle õli ja puista peale soola, pipart ja kalakastmeid.
- Sulata või (taimeõli on sobiv neile, kes ei kasuta loomsed rasvad), vala siirup, sidrunimahl, lisa sinep ja hakitud küüslauk.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 200 kraadi ja pihustage selle sahtel õliga. Lõheviilude asetamisel küpseta 7-8 minutit.
- Määri veel soojad fileeviilud valmistatud glasuuriga ja puista peale seesamiseemned.
Küpsetatud leib kuumaõhufritüüris
Nagu juba mainitud, on raske leida toitu, mida ei saaks kuumaõhufritüüris valmistada. Aurav kohev leivapäts või krõbedad küpsetatud leivaviilud juustukastmega – hõrgutised, millega võid üllatada ootamatuid külalisi või oma pereliikmeid nädalavahetusel.
Banaanileib kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Kolm banaani
- 80 g sulavõid
- Pool teelusikatäit soodat, kustutatud sidrunimahlaga
- Näputäis soola
- 80 g suhkrut
- Vahustatud muna
- Teelusikatäis vanillisuhkrut
- Suur klaas (250 g) jahu
Valmistamine:
- Püreesta banaanid, sega sulavõi ja vahustatud munaga.
- Lisa sooda, suhkur, vanillisuhkur ja sool. Sega kõik korralikult läbi.
- Sõelu jahu osade kaupa läbi sõela, pidevalt segades. Kui tainas muutub paksemaks, sõtku see korralikult läbi. Kui see veidi kleepub, võib seda teha lusikaga.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 180 kraadi, piserdage anum minimaalse õlikogusega ja küpsetage 30 minutit.
Pelmeenid kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Osta külmutatud või kodus valmistatud pelmeene
- Sulavõi või õli
- Sool, pipar ja lemmikmaitseained
Valmistamine:
- Keetke pelmeene paar minutit vees.
- Kaussi pandud pelmeenid puista üle soola, pipra ja maitseainetega (vastavalt oma maitsele). Vala üle sulavõi või õliga ja sega läbi.
- Kui soovite rohkem keedetud pelmeene, siis lisage veidi vett. Pole vaja kõiki pelmeene katta.
- Kui soovite rohkem küpsetatud pelmeene, siis pihustage fritüüri sahtlit kergelt õliga ja asetage pelmeenid.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 180 kraadi ja küpsetage või keetke 10-12 minutit.
Delimano kuumaõhufritüüri retseptid
Delimano kuumaõhufritüürid on tuntud oma kõrge kvaliteedi poolest. Pakume mõnda huvitavamat retsepti, mida saate selles fritüüris valmistada.
Maguskartulikrõpsud kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Maguskartulid (bataadid)
- Oliiviõli
- Sool
- Haki maitsetaimed
Valmistamine:
- Koorige kartulid ja lõigake need õhukesteks viiludeks.
- Leota pool tundi vees.
- Kuivatage kartulid paberrätikuga, pange kaussi, puistake peale soola ja maitsetaimi, piserda üle õliga ja segage käega korralikult läbi.
- Valmistatud kartulid asetage kuumaõhufritüüri korvi ja küpsetage temperatuuril 190 kraadi 5–10 minutit.
- Seejärel raputage korvi ja küpsetage veel 5 minutit.
Krevetid kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Kooritud krevetid
- Soola ja pipart maitse järgi
Marinaadiks:
- Kolmandik klaasi õli
- Paar supilusikatäit punase veini äädikat
- Paar suuremat küüslauguküünt
- Paar supilusikatäit sojakastet
- Näputäis Itaalia maitsetaimi
- Supilusikatäis sidrunimahla
- Teelusikatäis sinepit
Valmistamine:
- Puistake krevette üle soola ja pipraga.
- Vala kaussi õli, äädikas, sidrunimahl, sojakaste, sinep ja küüslauk.
- Pange ettevalmistatud marinaadi krevetid ja laske vähemalt paar tundi marineerida.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 200 kraadi, asetage marinaadist eemaldatud krevetid ja küpsetage umbes 10 minutit.
- Enne serveerimist puista üle lemmikmaitsetaimedega.
Lehttaigna minipitsad kuumaõhufritüüris
Koostisosad:
- Lehttaigen
- Külmsuitsutatud sink või vorst (liha valik sõltub maitsest)
- Tomat
- Sibul
- Tomatikaste maitse järgi
- Riivitud juust maitse järgi
Valmistamine:
- Lõika lehttaigna tükid soovitud suurusega tükkideks ja määri peale tomatikaste.
- Lõika sink või vorst, tomatid viiludeks ja tükelda sibul.
- Kihita tükikestele sink, sibul, tomatid ja juust.
- Kuumutage fritüür temperatuurini 180 kraadi, asetage minipitsad küpsetuspaberile ja küpsetage 7-8 minutit.
Muud näpunäited kuumaõhufritüüri kasutamiseks
Kuumaõhufritüüri valides hinnake kindlasti, kui palju inimesi ja mis vanuses ning milliste vajadustega inimesed valmistatud toitu söövad. Kahe sahtliga kuumaõhufritüürid võimaldavad korraga valmistada erinevat toitu. Väikesed lapsed, eakad vanurid, tööealised – erinevatest põlvkondadest esindajad, kellele sobivad sageli hoopis erinevad toidud. Kuumaõhufritüüri retseptid on täna nii mitmekesised, et igaüks leiab kindlasti oma maitse järgi. Pealegi saavad seda seadet kasutada ka vanemad lapsed.
Kui küpsetamisel kasutatakse tooteid, mis kleepuvad üksteise külge, on soovitatav küpsetamise keskel toitu õliga piserdada ja raputada või ümber pöörata. See annab ühtlase krõbeduse ja pruunistumise.
Kui soovite kasutada võimalikult vähe õli, kuid küpsetusprotsessis on see vajalik, kasutage küpsetamisel küpsetuspaberit. Sellel on veel üks positiivne aspekt – fritüür vajab vähem puhastamist ja pesemist.
Üks suurimaid fritüüride eeliseid on automaatsed programmid. Seetõttu saavad eksperimenteerida ja seadet ohutult kasutada ka vanemad lapsed.
Kommentaarid puuduvad