Köögi koristamine: kõik, mida pead teadma

Köögi koristamine kõik, mida pead teadma
2024-07-03 12:57

Tõenäoliselt ei vaidle keegi vastu arvamusele, et köök on see kodu osa, mis vajab kõige rohkem hooldust. Seal mitte ainult ei valmistata ja süüakse toitu, vaid sageli veedab seal õhtuti aega kogu pere. Köögis valitsevad seadmed, mis koguvad palju mustust. Need on pliit, mikrolaineahi, kraanikauss, külmkapp ja paljud teised köögiseadmed. Kui jätate köögi koristamise vahele üheks päevaks või kaheks, näete, et koguneb vajadus suureks koristuseks. Seega, ainult regulaarne selle kodu osa hooldus ja sobivad vahendid tagavad, et teie köök alati säraks puhtusest.

Kaasaegsed vahendid köögi puhtuse säilitamiseks

Need ajad, mil köögi koristamiseks oli perenaisel ainult niiske lapp ja puhastuspasta või pulber, on ammu möödas. Täna on erinevaid vahendeid saadaval mitte ainult füüsilistes poodides, vaid ka internetikaubanduses. Erinevate lõhnadega nõudepesuvahendid, universaalsed ja konkreetsetele materjalidele mõeldud tööpindade puhastusvahendid, harjad, spetsiaalsed lapid, paberist käterätikud, ahjupuhastusvahendid – see on ainult osa vahenditest, mis hõlbustavad köögi koristust ja muide, ka toiduvalmistamist.

Köögi korraldamine organiseeritult

Mugavad ja sobivad puhtuse säilitamise vahendid – see on väga hea. Kuid nende abi võib olla veelgi tõhusam, kui õpite köögis tööd organiseerima. Olete ilmselt märganud, et mõne inimese köök särab, kui nad panevad toitu lauale, justkui poleks seal midagi tehtud. Samal ajal näeb teiste perenaiste köök välja nagu pärast sõda. Igal pool on puru, kraanikauss on täis määrdunud nõusid, kapid on täis erinevaid toodete pakendeid. Pärast külluslikku sööki on tõesti raske koristada. Õppige neid vabu minuteid, kui supp keeb või hautis podiseb ja ei pea pliidi juures seisma, kasutama mustade nõude pesemiseks, laua ja kappide pindade puhastamiseks või mittevajalike toodete nendele mõeldud kohta paigutamiseks.

Kahtlemata ei pääse te pärast söömist köögi koristamisest ja nõude pesemisest või vähemalt nende nõudepesumasinasse panemisest. Kuid hästi organiseeritud töö toiduvalmistamise ajal vähendab neid mitte kõige meeldivamaid ülesandeid tõesti palju.

Kui teil on nõudepesumasin, pange määrdunud nõud kohe sinna. See võtab vaid mõne sekundi kauem aega, kuid laua ja kappide pinnad jäävad puhtamaks. Perenaised, kes on õppinud oma töid köögis tõhusalt korraldama, ütlevad, et alguses võib see tunduda keeruline. Hiljem muutub see harjumuseks.

Hügieen ja ökoloogia köögis peaksid olema teie prioriteet

Üks ebamugavamaid ja isegi ebasanitaarsemaid aspekte köögis on riidest lappide kasutamine. Loomulikult on sellised lapid vahel vajalikud, vähemalt köögi hubasuse tagamiseks. Kuid täna on suurepärane alternatiiv neile – niisked salvrätikud ja paberist käterätikud. Niisked salvrätikud on väga mugavad tugevalt määrdunud pindade pühkimiseks. Paberist käterätikud on asendamatud, kui toiduvalmistamise ajal tuleb sageli käsi pesta. Lõppude lõpuks, pärast iga pesemist te ei puhasta käsi antibakteriaalsete salvrätikutega. Toiduvalmistamise ajal sobivad selleks suurepäraselt paberist käterätikud. Lisaks on tänapäeva paberist käterätikute hoidjad väga erineva ja atraktiivse disainiga. See on mitte ainult praktiline, vaid ka suurepärane köögi sisekujunduse element.

Ökoloogia tungib tänapäeva maailma suurte sammudega. Pole erandiks ka köök. Jutt käib mitte ainult ökoloogilistest puhastusvahenditest, vaid ka prügiliigendusest. Tõenäoliselt pole kõigil aega ja soovi prügi iga päev välja viia. Seega, et seda sorteerida, on vaja vähemalt kahte või kolme prügikasti. Seega võite unustada hiiglaslikud prügikastid. Kuhu neid panna? Vajalikud vahendid on tootjad selle peale vastutustundlikult mõelnud. Tänapäeval on müügil väikesemahulised ja üsna nägusad ning hermeetilised prügikastid köögi jaoks. Neid saab hoida mitte ainult kraanikausi all kapis, vaid ka avatud kohas. Sobivalt valitud prügikasti värv ja disain mitte ainult ei riku köögi välimust, vaid isegi elavdab seda.

Rääkides ökoloogilisusest, oleks patt mitte mainida nõudepesuvahendeid. Nõudepesuvahend on pindaktiivsete ainete, nn PAM, lahus koos lisanditega. Üks peamisi lisandeid on naatriumlaurüülsulfaat (SLES) ja alküülbenseensulfonaadi naatriumsool (ABS). Need ained pole väga sõbralikud inimese organismile, eriti nahale. Milline on lahendus? Teadlased pakuvad üheks võimalikuks lahenduseks valida uue põlvkonna puhastusvahendid, mis sisaldavad kasulikke baktereid, mida nimetatakse probiootikumideks. Me ütleme lihtsamalt – valige nõudepesuvahendid ökoloogilise märgisega. Sellistes puhastusvahendites saavutatakse suurepärased tulemused, kasutades suures koguses kemikaalide asemel mikrobioloogiat. Sünteetiliste keemiliste ainete asemel kasutatakse looduslikke koostisosi. Veidi kõrgemat hinda ei tasu karta, sest sellisest puhastusvahendist piisab suurema nõude hulga pesemiseks vaid paarist tilgast.

Kus köögis bakterid kõige kiiremini paljunevad?

Igapäevaselt kõigi mustuse maksimaalne eemaldamine köögis on tõesti raske ülesanne. Seetõttu on väga kasulik teada, millistes kohtades bakterid kõige kiiremini paljunevad. Puhastage neid kohti võimalikult sageli ja võite nautida puhtat ja võimalikult ökoloogilist kööki. Niisiis:

  • Lõikelauad. Need on ideaalne kodu bakteritele. Lõikelaudade arvelt kokku hoida ei tohiks, sest aja jooksul tekivad noa teradega kraapsud, kus bakterid paljunevad väga kiiresti. Loomulikult ei kasuta te iga päev uut lõikelauda. Seetõttu ei piisa nende loputamisest voolava vee all. Tõhusam on neid pesta nõudepesumasinas või puhastada pesuvahendi ja käsnaga.
  • Nõudepesukäsnad. Seda köögivahendit tuleb vahetada vähemalt kord nädalas, sest käsnad on tõeline bakterite pesa. Väga hea oleks, kui pesete seda iga õhtu antibakteriaalse seebiga ja hoiate kuivas.
  • Noa- ja riistahoidjad, kuhu noad, kahvlid ja lusikad asetatakse vertikaalselt. See on samuti üsna populaarne bakterite koht. Lõppude lõpuks ei kuivata me alati riistu täielikult. Seega vähemalt kord kuus tuleks noahoidikut ja riistahoidjate avasid pesta kitsaste harjade ja seebiveega. Ja loomulikult maksimaalselt kuivatada.
  • Kraanikauss. Vähemalt enne ööd püüdke kraanikaussi pesta antibakteriaalse puhastusvahendiga ja hoida seda öö läbi kuivana. Niiskus on ideaalne keskkond bakteritele.
  • Põrand. Eriti kohtades kraanikausi, pliidi ja külmkapi juures meeldib bakteritele. Vähemalt neid kohti tuleks pesta iga päev. Loomulikult oleks ideaalne, kui te pesete iga päev kogu köögi põrandat.

Külmkapi puhastamine

Külmkapp on ilmselt ainus seade köögis, kus pidevalt hoitakse kiiresti riknevaid tooteid. Seetõttu on puhtus selles kohustuslik. Kuigi öeldakse, et uusi külmikuid ei pea sulatama, tuleks seda siiski teha vähemalt kaks korda aastas. Süstemaatilise sulatamise jaoks lülitage see välja ja asetage sisse kuuma veega anum, et jää sulaks. Veelgi paremaid ja kiiremaid tulemusi saab saavutada aurupuhastiga. Pärast külmiku sulatamist on väga oluline puhastada sahtlid ja kõik sooned, mis asuvad uste servadel. Sooneid on kõige parem puhastada puidust tikuga.

Veel üks nõuanne – kui teie külmkapp on täis, vähendage lihtsalt veidi temperatuuri. Seda on vaja selleks, et külm õhk vähem ringleks ja bakterid ei saaks nii palju paljuneda.

Lõpuks viimane nõuanne, mida juba alguses mainisime. Et köögis bakterid ei paljuneks ja et te ei peaks selle puhastamiseks terve päeva kulutama, hoidke regulaarselt puhtust. Kui pühendate sellele iga päev vähemalt mõnikümmend minutit, saate kindlasti komplimente, et olete suurepärane perenaine. Halb lõhn ja välimus köögis ei tekita häid emotsioone ei pereliikmetele ega külalistele.

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kasutame küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust meie veebisaidil. Seda saiti sirvides nõustute meie tingimuste ja privaatsusega
EsialgneProfiil
Otsing
Üles