Köögitarbed: 10 eset, mis igas köögis vajalikud
Kuidas peaks koosnema minimaalne algaja kokkade komplekt? Millistesse köögitarvikutesse tasub kindlasti investeerida? Mis aitab teil vallutada kulinaaria kõrgused, mitte lihtsalt võtta ruumi köögikapis?
Postituses “26 kõige levinumat kokanduse viga” rääkisin juba Gavin Kaysenist – blogijast, peakokast, restorani “Spoon & Stable” omanikust ja kokanduskooli “Cooking Light” õppejõust. Täna tahan rääkida sellest, mida täpselt Gavin soovitab oma õpilastel esimesena soetada, et uute retseptide ja kokanduse meistriteoste õppimine oleks kiirem.
Köögitarvikud
Täna on köögitarvikute poodides nii palju tooteid, et võib kuluda aastaid, et mõista erinevate tootjate seadmeid ja esemeid. Kuigi on väga ahvatlev osta kõike korraga (oleks isegi piiratud köögiruumi ja eelarvega), on mõistlik olla ettevaatlik.
Need, kes alles alustavad toidu maagilise maailma avastamist, kipuvad tihti ostma asju, mida hiljem ei kasutata. Näiteks on mul endal riiulil endiselt jogurti valmistamise masin, munakeetja, greibi lusikad, kodune pasta masina, mida olen kasutanud vaid kaks korda, ja nii edasi.
Millele tasub kindlasti investeerida? 10 asendamatut köögitarvikut:
Peakoka nuga
Hea nuga mugava käepideme ja kõrge kvaliteediga terasest tera abil saab teie köögi peamiseks abimeheks. Selle teritamine peaks olema midagi, mida tuleb ise õppida, ja seda tuleb teha regulaarselt.
Keskmise pikkusega tera, mis on mõeldud köögiviljade, sibulate, küüslaugu ja luudeta liha lõikamiseks (luude lõikamiseks on vaja eraldi nuga laiemate teradega) – see on universaalne nuga igaks otstarbeks. Poest küsige lihtsalt müüjalt, mida plaanite nuga kasutada, ja ta pakub teile sobivad valikud.
Võtke nuga kätte, kontrollige, kas see on mugavas kaalus – see tööriist jääb teiega kauaks.
Hea lõikelaud
Kui alustate köögitarvikute valimist, tasub kõigepealt soetada kvaliteetsed lõikelaud. Gavin on modernne inimene, ise kasutab plastist lõikelaudu ja silikoonmatte, kuid ei eita ka klassikalisi puidust lõikelaudu.
Plastikust lõikelaudu on lihtsam puhastada, neid saab pesta nõudepesumasinas. Puidust lõikelaud on hoolikam – neid tuleb regulaarselt pühkida lapiga, mis on leotatud lahjendatud pleegitajas, et eemaldada baktereid ja ebameeldivaid lõhnu.
Peamine reegel – ära sega liha, kala ja köögiviljade lõikeplaate.
Samuti tasub osta eraldi lõikelaud leiva lõikamiseks.
Täpsed köögikaalud
See seade on asendamatu mitte ainult algaja kokkade köögis, vaid ka restorani köögis. Gavin, nagu paljud meesshufid, läheneb toidu valmistamisele peaaegu inseneritehniliselt, ja “silma järgi” kokkamine häirib teda.
Võib-olla ei kasuta te igapäevaselt kaalu, kuid küpsetiste, pidulike roogade ja uute retseptide puhul on palju parem kaaluda koostisosad täpselt.
Hea kohene liha termomeeter
Veel üks seade, mida meie emad ei kasutanud, kuid mida Gavin väga soovitab osta. See termomeeter aitab teil kontrollida liha, linnuliha või näiteks meringi küpsetamise protsessi.
Sellist termomeetrit ei jäta te ahju – seda kasutate ainult toote temperatuuri kiireks mõõtmiseks ja siis kohe eemaldate.
Teravad köögikääride
Teravad kääride, mida kasutatakse ainult köögis: nende abil saab hakata rohelisi, lõigata konservitud tomateid otse purgis tükkideks, lõigata nahka või liha ja linnuliha liigne rasv.
Mugav mõõtetopside komplekt
Tavalised köögitarvikud – plastist, klaasist või metallist, valige vastavalt oma maitsele. Mõnes retseptis on märgitud maht, mitte kaal, seega ilma mõõtetopsideta ei saa hakkama.
Gavin soovitab osta suure 4-liitrise mahutavusega mõõtetopsi – see on kasulik suppide valmistamisel, et saaksite täpselt mõõta puljongi koguse.
Täpsed mõõtespoonid
“Näpuotsatäis”, “natuke” ja muud ebaselged maitseainete ja lisandite koguse kirjeldused võivad lõppeda tõelise kulinaarse ebaõnnestumisega. Osta mõõtespoonide komplekt, et seda vältida.
Hea köögiviljade koorimisriist
See, näiliselt lihtne tööriist, on tegelikult kasutatav paljude köögitööde jaoks – alates kõrvitsate koorimisest ja spargelkapsaste ettevalmistamisest kuni salatite või pastade kaunistamiseni õhukeste parmesani helvestega.
Vajate köögiviljade koorimisriista, millel on mugav käepide (kui käepide on libe või liiga väike, on tööriista kasutamine väga ebamugav) ja kõrge kvaliteediga tugev terasest tera.
Metallist vahustajad
Kolm erineva suurusega vahustajat on kasulikud vedela taina, valkude, kastmete või igasuguste koostisosade segamiseks vedelikus. Parim on omada klassikalisi vahustajaid roostevabast terasest ja lisaks vahustajaid nailonkattega, et klaasi ega tundlikke pindasid ei kriimustaks.
Hea pipra veskik
Kvaliteetsed piprad – üks tähtsamaid põhiguršee koostisosade hulka. Et saaksite täielikult avada nende maitse, vajate head veskit, millel on jahvatusregulaator. Selline veskik ei purusta pipra tera, vaid jahvatab selle täpselt ja võimaldab valida jahvatuskooruse – alates jämedast kuni peene.
Huvitav on see, et suurepärased veskid toodab Prantsuse autotööstuse mark “Peugeot” – neid leiate parimatest restoranide köökidest.
Kommentaarid puuduvad