Autoklaav: kirjeldus, tüübid, rakendus

Autoklaav
2024-11-28 13:31

Kas kuulete esimest korda sõna ‘autoklaav’? Või äkki on teil selle kohta juba liiga palju teavet? Selles tekstis leiate lühikese ja struktureeritud ülevaate. See aitab teil midagi uut õppida või juba olemasolevaid teadmisi korrastada. Samuti anname nõu, kuidas valida sobiv autoklaav.

AUTOKLAAV – MIS SEE ON?

See on hermeetiline seade, mis on mõeldud toodete kuumtöötlemiseks, steriliseerimiseks ja säilitamiseks. Autoklaav aitab säilitada suure osa toodete kasulikest omadustest. Kõrge temperatuur hävitab kõik kahjulikud mikroorganismid. See on tõeline abimees varude valmistamisel – lihahautised, kondenspiim, köögiviljasalatid või isegi kompotid. Iga roa valmistamine võtab aega 5 kuni 30 minutit, ja täiendav steriliseerimine pole enam vajalik.

MIS KOOSNEB AUTOKLAAVIST?

  • Metallist mahuti. Tavaliselt silindrikujuline. See on seadme põhiosa, kuhu asetatakse juba suletud purgid.
  • Kaan. Vastutab hermeetilisuse eest. Kaane küljes on rõhu väljalaskeklapp, termomeeter ja manomeeter. Need elemendid on olulised temperatuuri ja rõhu kontrollimiseks.
  • Lisavarustus (sõltuvalt mudelist): kuumakindel tihendusrõngas, kassetid, voolikud, äravoolukraan, lisatarvikud destilleerimiseks.
AUTOKLAAV

KUIDAS SEE TÖÖTAB?

Autoklaav „Kodukeldri Abiline“

Autoklaavi tööpõhimõte on lihtne – toodete kuumutamine rõhu all, mis ületab atmosfäärirõhku. Kui temperatuur tõuseb üle 100 kraadi, muutub mahutis olev vesi auruks, mis hävitab kõik kahjulikud bakterid. Konserveerimisprotsess autoklaavis on kiirem kui käsitsi purkide sulgemine. Autoklaavi saab kasutada kahel viisil. Allpool selgitame mõlema meetodi põhimõtet.

Autoklaav ilma kassetita rõhu pumpamisega

  1. Valage põhikonteinerisse vett.
  2. Kuumutage temperatuurini 60 °C.
  3. Asetage ettevalmistatud purgid konteinerisse.
  4. Pumpige pumba abil rõhk sisse.
  5. Kuumutage vajalikule temperatuurile ja valmistage vastavalt retseptile.

Autoklaav kassettidega

  1. Asetage ettevalmistatud purgid otse autoklaavi.
  2. Valage vett nii, et see kataks purgid 2–3 cm ulatuses. Mahuti servani peab jääma vähemalt 3 cm.
  3. Kuumutage autoklaavi vajalikule temperatuurile ja jälgige rõhku.
  4. Valmistamise aeg määratakse retsepti järgi.
  5. Oodake, kuni seade jahtub.
  6. Tühjendage vesi ja võtke konservid välja.
Autoklaav

KODUAUTOKLAAVIDE TÜÜBID

AURU VÕI VEEGA?

Autoklaavide valik suureneb iga aastaga. Iga tootja püüab silma paista tehniliste või esteetiliste lahendustega. Kuid kumb on parem valida – auruga või veega autoklaav? Ühest vastust sellele pole.

Nende peamine erinevus seisneb kuumutamise kiiruses ja ühtlikkuses.

Auruautoklaav

Auruautoklaavis kuumenevad nii purgid kui ka seadme korpus kiiremini kui veega. Auruga autoklaav viib selle protsessi lõpule 1,5 tunniga, samas kui veega autoklaav vajab 3,5 tundi – kaks korda kauem. Aja kokkuhoiu osas on aurusel eelis. Samuti jahtub auruga autoklaav kaks korda kiiremini, kui see kuumeneb.

Veeautoklaav

Veeautoklaav tagab ühtlasema kuumutamise. Auru kasutamisel kuumeneb purgi keskosa aeglasemalt kui ääred, mistõttu võib toodete säilivusaeg olla lühem. Vesi tagab ühtlase kuumutuse, mistõttu ei pea muretsema konservide kvaliteedi ega pikaealisuse pärast.

Kui valite autoklaavi perele, on veega variant parem. Kuigi protsess võtab rohkem aega, säilivad purgid hapendatud köögiviljade või hautistega rahulikult kaks aastat, ja võite olla kindel nende kvaliteedis. Lisaks ei jää veega autoklaav töökindluselt aurusele alla – erinevus on vaid ootamise ajas.

Autoklaavide mitmekesisus

Nagu igas kodumasinate kategoorias, on ka autoklaavide valik lai. Need erinevad põhifunktsioonide, välimuse ja isegi tootja poolest. Valiku lihtsustamiseks vaatleme põhilisi omadusi.

MATERJAL

Autoklaavi valmistamisel kasutatakse kõrgeid temperatuure taluvaid kvaliteetseid materjale. Enim levinud on must metall ja roostevaba teras, millest kummalgi on oma plussid ja miinused.

Must metall

  • Plussid: taskukohane hind, mis sõltub metalli kvaliteedist ja süsinikterasest sisust.
  • Miinused: lühem eluiga, kalduvus roostetada ja mehaanilised kahjustused. Vajab hoolikat hooldust ja kuivas ruumis hoidmist. Sobib algajatele taskukohase hinna tõttu.

Roostevaba teras

  • Plussid: vastupidav korrosioonile, pikaealine ja nõuetekohase hoolduse korral kestab aastakümneid. Seda saab kasutada induktsioon- ja keraamilistel pliitidel. Lisaks on roostevaba teras elegantse ja esteetilise välimusega.
  • Miinused: kõrgem hind, mis õigustab end pikaealisusega.

KUUMUTUSVIIS

Kujutage ette, et ostate autoklaavi. Kus te seda kasutada soovite? Kui palju kaalu saate mugavalt tõsta? Nendele küsimustele vastates saate valida kahe peamise tüübi vahel: gaasi- ja elektriautoklaavid.

Gaasil töötavad autoklaavid

  • Sobivad kasutamiseks gaasipliitidel ja muudel pliiditüüpidel.
  • Kui roostevaba teras on kapseldusega põhjaga, sobib see ka induktsioonpliitidele.
  • Plussid: taskukohane, lai valik.
  • Miinused: suurem kaal, eriti täidetuna.

Elektrilised autoklaavid

  • Sisaldavad sisemist küttekeha (TEN), sobivad paigutamiseks põrandale või lauale.
  • Plussid: mobiilsemad ja ei sõltu pliidi asukohast. Mõnes mudelis on ka elektrooniline juhtpaneel, mis muudab kasutamise lihtsamaks.
  • Miinused: kõrgem hind ja suurem energiatarbimine.

MAHT (VÕI PURKIDE KOGUS)

Poes või veebis näete autoklaavi kirjelduses mahutavust liitrites. Kuid see ei anna alati selget ettekujutust, mitu purki sinna mahub. Funktsioon „purgi mahutavus“ aitab täpsemalt hinnata, kui palju purke saab korraga töödelda.

Näiteks 14-liitrine mudel mahutab 8 purki mahuga 0,5 l – ideaalne väikesele perele. Suuremate vajaduste korral sobivad 17- või 22-liitrised mudelid.

VÕI PURKIDE KOGUS

AUTOKLAAV 2-IN-1

Kas valida autoklaav või autoklaav-distillaator 2-ühes? See sõltub teie vajadustest. Kodumasinate arv kasvab pidevalt, kuid elamispind enamasti mitte. Kui on võimalus hankida grillpann ja vahvlimasin ühes seadmes, siis miks mitte? Sama kehtib ka autoklaavi-distillaatori kohta: üks mahuti, aga tulemuseks nii joogid kui ka suupisted.

2-ühes mudelid on valmistatud roostevabast terasest. Otsene kokkupuude toiduga peab olema ohutu, ja roostevaba teras on materjal, mis ei reageeri toiduainetega. Komplektis on distilleerimiseks vajalik lisavarustus.

Enne töö alustamist veenduge, et kuivatid, jahutid ja voolikud pole ummistunud. Voolikuid saab puhastamiseks läbi puhuda – õhk peab väljuma vastasküljest. Distilleerimisel ärge täitke mahutit ääreni – jätke 7–8 cm, et seade korralikult töötaks.

AUTOKLAAVI HOOLDUS JA OHUTUS

Lugege hoolikalt juhiseid ja järgige neid. Autoklaavi eluiga sõltub õigest hooldusest. Siin on mõned universaalsed hooldussoovitused.

Autoklaavi hooldus

  • Testige seadet ilma toodeteta. Lisage vett, kuumutage, jahutage ja tühjendage. Laske autoklaavil täielikult kuivada. Alles siis alustage purkide steriliseerimist.
  • Hoidke kuivas ruumis. Pole vahet, millisest materjalist autoklaav on valmistatud, hoidke seda eemal niiskusest. Isegi roostevaba terast ei soovitata hoida niisketes tingimustes.
  • Vältige järske temperatuurimuutusi.
  • Laske autoklaavil pärast toiduvalmistamist täielikult jahtuda enne selle teisaldamist või hoiule panemist.
  • Autoklaavi sisemust (ilma distilleerimisfunktsioonita) ei ole vaja pesta, kuid puhastage pinnad niiske ja kuiva lapiga.
  • Välistelt pindadelt tolmu ja plekke eemaldades kasutage metalli või roostevaba terase hooldusvahendeid.
  • Pärast distilleerimist peske kõik ühendusvoolikud ja torud hoolikalt sooja veega läbi.

Ohutusnõuanded autoklaavi kasutamisel

  • Järgige rangelt kasutusjuhendit.
  • Järgige täpselt retsepti: temperatuur, rõhk ja valmistusaeg peavad olema täpselt õiged.
  • Asetage autoklaav ainult tasasele pinnale.
  • Kuigi protsess on automaatne, jälgige temperatuuri ja rõhku.
  • Täitke autoklaav veega ainult kuni 2/3 mahutavusest.
  • Kasutage autoklaavi hästi ventileeritavates ruumides.

“10 KEELATUD TEGEVUST” VÕI MIDA AUTOKLAAVIGA TEHA EI TOHI?

  1. Ärge avage autoklaavi enne, kui rõhk on langenud nullini.
  2. Ärge kasutage autoklaavi ilma veeta.
  3. Ärge asetage autoklaavi purke etikettide või kleebistega.
  4. Ärge teisaldage töötavat autoklaavi ühest kohast teise.
  5. Ärge pange ühte kihti erineva suurusega või erinevate kaantega purke.
  6. Ärge vähendage rõhku käsitsi enne, kui temperatuur on langenud 40 kraadini.
  7. Ärge asetage seadme peale kõrvalisi esemeid ega pillake seda maha.
  8. Ärge laske lastel ega loomadel töötava autoklaavi lähedusse.
  9. Ärge keerake lahti kruvisid, mutreid ega muid osi, kui autoklaav töötab.
  10. Ärge puudutage kuumi autoklaavi pindu.

TOP-5 RETSEPTI

Klassikaline hautis

Retseptid autoklaavile

Oleme koostanud 5 parimat autoklaavi retsepti. Koduseks konserveerimiseks mõeldud autoklaavi retseptid on mitmekesised: lihased, köögiviljased ja isegi magusad. Klõpsake retsepti pealkirjal, et saada rohkem teavet.

1. Klassikaline hautis
Kõik geniaalne on lihtne, ja lihtsuses peitubki geenius. Ei mingeid liigseid koostisosi – ainult liha, sibulad, pipar, loorberileht ja sool. 30 minutit ja roog on valmis. Loomulik ja maitsev.

2. Baklažaanikaviar
Tervislik ja toitev köögiviljasegu. Sobib suurepäraselt suupisteteks pidulauale või hommikustele võileibadele. Vaid 10 minutit kõrgel temperatuuril ja baklažaanikaviar on valmis.

3. Moos
Magus, maitsev ja aromaatne magustoit. Sobib nii pudru kui ka võileiva peale või lihtsalt lusikaga nautimiseks. Nii lihtne: suhkur + marjad. 5 minutit autoklaavis ja marjad on terveks aastaks laual!

4. Konserveeritud sardiinid omas mahlas
Neile, kes armastavad kalatoite. Lihtne ja tervislik valik. Kala konserveerimiseks autoklaavis on vaja järgmisi koostisosi: sool, pipar, loorberilehed. 20–30 minutit ja valmis.

5. Tatraroog lihaga
Kui lisate lihale tatart, saate täisväärtusliku toidu. Sobib suurepäraselt kaasa võtmiseks jahile, kalale või matkale. Leevendab hästi nälga ja on äärmiselt maitsev!

Seotud kategooriad:

Autoklaavid

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kasutame küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust meie veebisaidil. Seda saiti sirvides nõustute meie tingimuste ja privaatsusega
EsialgneProfiil
Otsing
Üles