Kirjeldus
Damaskuse terasest Jaapani kokanuga Satake Daichi Santoku
KELLELE ON SANTOKU NUGA?
Santoku tähendab jaapani keeles “kolme väärtust”, teisisõnu see nuga on mõeldud liha, kala ja köögiviljade fileerimiseks. See on meile tuntud kokanoa jaapani vaste.
Mitmekihiline (Damaskuse) terasest nuga avaldab muljet elegantse teramustri, terase tugevuse ja tera vastupidavusega.
Kujutage ette, et teie kööginoad on esteetiliselt meeldivamad, teravamad ja vastupidavamad – võrreldes ühekihiliste terasnugadega saavad need kindlasti lisapunkte suurepärase kingituse või nugakollektsiooni osa tegemise eest. Kauni Damaskuse mustriga kööginoad ei jäta kindlasti kedagi ükskõikseks ja jätavad köögis toitu valmistades kergesti mulje.
Damaskuse terast on nugades kasutatud sajandeid ja see iidne terase valmistamise tehnika on tänapäevalgi levinud, eriti Jaapani nugades. Damaskuse terast võib kirjeldada kui mustrilist kihilist metalli, mis saadakse erinevat tüüpi terase keevitamise, painutamise, sepistamise ja karastamise teel ühtse tugeva sulami moodustamiseks.
Jaapani kööginuga on nagu Šveitsi käekell. Sama usaldusväärsus, sama täpsus, järeleandmised kvaliteedis, professionaalide hoolikas töö ja võrreldamatu tulemus.
Maailmas on vaid paar kohta, mis on kuulsad oma metallitööoskuste poolest. Seki linn Jaapanis, kus valmistatakse Satake nuge, on üks neist.
Lõõtsad hingavad välja kuuma õhku, gaasid kiirgavad sädemeid, kajab haamri hääl ja siis on kuulda vee häält, kui see soojust neelates susiseb – räägitakse, et Seki samuraimõõgad, mis sepistati rauast, veest , männipuusüsi ja savi, tunnistati Jaapani mõõkadest kõige ilusamaks ja keerukamaks. See on ajalooline katana valmistamise tehnika, kus tugevad ja teravad samuraimõõgad loodi kasutades ainulaadset sepistamismeetodit nimega Seki-den.
Neid oskusi ja mõõga valmistamise vaim Sekis on põlvest põlve edasi antud paljude aastate jooksul ning neid kasutatakse linna erinevates terasetehastes tänapäevani, muutes Seki tuntuks kui üks kolmest peamisest nugade valmistamise linnast. maailmas.