Malmist katlad – valiku ja kasutamise nüansid

Katlad
2024-10-01 19:21

Kas peaks ostma grilli jaoks katla? Kindlasti – jah. Kuigi grill on iseseisev seade, mis suudab ilma täiendavate tarvikuteta täita enamiku kulinaarseid ülesandeid, ei ole katel siiski üleliigne.

Mõistame, mis on “katel” ja miks see nii hea on.

Malmist katel – milline ja milleks see vajalik on

Katel

Katel on sügav anum, mis on valmistatud malmist või alumiiniumist, ja sellel on paksud seinad. Kõige tavalisemad katlad on:

  • Malmkatus – paksude seinte ja poolringikujulise põhjaga;
  • Afganistani katel – alumiiniumist valatud, oma funktsioonide poolest meenutab kiirkeedupotti.

Turul on palju katla analooge – praepannid, ahjupotid, vase- ja emailkatlad.

Õues toidu valmistamiseks, eriti grillil, on vaja klassikalist idamaise köögi esindajat – malmist katelt.

Sellise katla eelised:

  • Kuju ja poolringikujuline põhi tagavad ühtlase toidu kuumenemise;
  • Toit ei kõrbe põhja;
  • Hoiab soojust pikka aega;
  • Toit küpseb oma mahlas, säilitades maitse ja aroomi;
  • Väga pikk kasutusiga (õige hoolduse korral).

Katla hooldus

Katla hooldus

Katel on valitud, aga enne toidu valmistamist tuleb see tööks ette valmistada. Seda tehakse kahes etapis:

  1. Aurutamine
    Valamisel kasutatav masinõli jääb katlale ja sellest tuleb vabaneda, kasutades aurutamist. Kõige parem on seda teha kodus, kui kõik aknad on avatud. Katelt tuleb kuumutada gaasipliidil mitu tundi.
  2. Kaltsineerimine
    Vajate umbes 400 ml taimeõli (10-12-liitrise katla jaoks). Valage õli katlasse ja kuumutage keemiseni, seejärel vähendage kuumust. Kuum õli peaks katla seinad kuumutama punaseni. Kui seinad on punased, keerake katelt ettevaatlikult, et seinad ühtlaselt läbi küpsetada. Lõpuks laske katlal jahtuda, valage õli välja ja pühkige seinad kuiva lapiga.

Pärast iga toiduvalmistamist valage katlasse vesi, keetke, valage välja ja pühkige seinad kuivaks. Kui plaanite katelt pikalt mitte kasutada, võite seinad kergelt taimeõliga töödelda.

Mida saab katlas valmistada?

Lambalihast plov

Traditsiooniline roog katlas on loomulikult lambalihast plov. Kuigi plovi liha ja maitseained võivad olla maitse asi, on katlas valmistatud roog alati suurepärane.

Ideid toiduvalmistamiseks:

  • Šurpa;
  • Lagman;
  • Köögiviljahautis;
  • Tšahohbili;
  • Praad;
  • Hautatud sealiha või lambaliha;
  • Gulašš.

Ärge kartke katlas erinevaid roogasid valmistada ja katsetada.

Bigose retsept katlas

Bigose retsept katlas
  • 400 g valget peakapsast (peeneks hakitud);
  • 400 g hapukapsast;
  • 400 g sealiha;
  • 100 g suitsutatud sealiha rinnatükki;
  • 100 g poolkuivat vorsti;
  • 100 g porgandit;
  • 100 g sibulat;
  • 2 spl tomatipastat;
  • 1 klaas vett;
  • 50 ml taimeõli;
  • Loorberileht;
  • Maitseained (rosmariin, koriander, sool, pipar, till, paprika);
  • 1 spl suhkrut (valikuline);
  • Magus paprika ja kuivatatud ploomid (maitse järgi).

Valmistamine: kuumutage taimeõli katlas, pruunistage sealiha kuldseks. Lisage suitsutatud rinnatükk ja vorst, pruunistage veel umbes 5 minutit. Lisage sibul ja porgand, küpsetage veel 5 minutit. Lisage maitseained, tomatipasta ja vesi, segage hästi ja hautage 10 minutit. Seejärel lisage hapukapsas ja värske kapsas ning hautage rooga umbes 80 minutit. 20 minutit enne valmimist lisage loorberileht.

Head isu!

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kasutame küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust meie veebisaidil. Seda saiti sirvides nõustute meie tingimuste ja privaatsusega
EsialgneProfiil
Otsing
Üles